dc.contributor.advisor | Τσόγκας, Μάρκος - Μάριος | |
dc.contributor.author | Λιόλιου, Ιωάννα | |
dc.date.accessioned | 2024-12-12T08:02:27Z | |
dc.date.available | 2024-12-12T08:02:27Z | |
dc.date.issued | 2024-11-25 | |
dc.identifier.uri | https://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/17224 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26267/unipi_dione/4647 | |
dc.description.abstract | Η σημασία του ελαιόλαδου για την Ελλάδα είναι αδιαμφισβήτητη. Προκειμένου η
δυναμική του κλάδου να ενισχυθεί μακροπρόθεσμα, τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και
στην αγορά του εξωτερικού, θα πρέπει να γίνει μία στροφή προς την παραγωγή
προϊόντων με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία. Η ενίσχυση του επώνυμου ελαιόλαδου
είναι καθοριστική προς αυτή την κατεύθυνση. Για μια επιτυχημένη διείσδυση του
επώνυμου ελαιόλαδου στην ελληνική αγορά, απαιτείται η αξιολόγηση της ικανοποίησης
των καταναλωτών.
Η παρούσα μελέτη προσφέρει μία επικαιροποιημένη ανασκόπηση των παραγόντων που
επηρεάζουν την επιλογή ελαιόλαδου στην Ελλάδα. Η απουσία πρόσφατων ερευνών
σχετικά με την ελληνική αγορά αλλά και σχετικά με την επίδραση που είχε η πανδημία
στην κατανάλωση ελαιόλαδου, αφήνουν ένα μεγάλο πεδίο για διερεύνηση, το οποίο θα
επιχειρήσει να καλύψει η παρούσα διπλωματική εργασία. Επιπρόσθετα, τονίζεται η
σημασία της ενίσχυσης του επώνυμου ελαιόλαδου μέσα από την ανάδειξη
ανεκμετάλλευτων σημείων για διαφοροποίηση έναντι των χύμα στην ελληνική αγορά.
Η έρευνα διεξήχθη κυρίως σε καταναλωτές που διαμένουν στα 2 μεγάλα αστικά κέντρα
(Αθήνα, Θεσσαλονίκη) με ποσοτική έρευνα, η οποία βασίστηκε σε πρωτογενή στοιχεία
που συλλέχθηκαν μέσω την ηλεκτρονικής πλατφόρμας Survey Monkey. Ιδιαίτερη
προσοχή δόθηκε στη συλλογή στοιχείων, τόσο από καταναλωτές που αγοράζουν
συσκευασμένο ελαιόλαδο από το supermarket / διαδίκτυο (45,25% των ερωτώμενων),
όσο και από εκείνους που προμηθεύονται ελαιόλαδο από παραγωγό, γνωστούς ή από
ιδιοκατανάλωση (54,75%). Η μέθοδος ανάλυσης που επιλέχθηκε ήταν η conjoint,
προκειμένου να διερευνηθούν τα κριτήρια αξιολόγηση και η σημαντικότητά τους. Τα
γενικά συμπεράσματα της μελέτης έδειξαν ότι η γεύση αποτελεί το σημαντικότερο
κριτήριο επιλογής του ελαιόλαδου και ακολουθούν το μέγεθος της συσκευασίας, η
προέλευση και η ποιότητα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η τιμή είναι λιγότερο
σημαντικός παράγοντας αξιολόγησης του ελαιόλαδου, το ίδιο και οι ευεργετικές ιδιότητες
που έχει στην υγεία. | el |
dc.format.extent | 128 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Πειραιώς | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Ελλάδα | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/gr/ | * |
dc.title | Αξιολόγηση των καταναλωτικών προτιμήσεων για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στην Ελλάδα, στην μετά-COVID εποχή | el |
dc.type | Master Thesis | el |
dc.contributor.department | Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών. Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων | el |
dc.contributor.master | Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων για Στελέχη (Executive MBA) | el |
dc.subject.keyword | Ελαιόλαδο | el |
dc.subject.keyword | Καταναλωτικές προτιμήσεις | el |
dc.subject.keyword | Καταναλωτική συμπεριφορά | el |
dc.subject.keyword | Ελλάδα | el |
dc.date.defense | 2024 | |