Αποτίμηση αγοράς ιατρικών μηχανήματων στην Ε.Ε. : μια εμπειρική ανάλυση
E.U. medical device market valuation : an empirical analysis
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Αποθέματα ; Προμήθειες ; Ευρωπαϊκή Ένωση ; Inventory ; Procurement ; Tenders ; European Union ; Διαγωνιστικές διαδικασίες ; Εφοδιαστική αλυσίδα ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ; Πανδημία ; COVID-19 ; Pandemic ; Προγράμματα στήριξης κατά τη περίοδο COVID ; Εμπόριο – εισαγωγές – εξαγωγές ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ; Ιατρικά μηχανήματα ; Medical equipment ; Support programs during COVID ; Medical equipment - trade - imports - exports ; Medical equipment supply chainΠερίληψη
Η παρούσα εργασία εστιάζει στην περίοδο της πανδημίας COVID-19 και το πως επηρέασε την εφοδιαστική αλυσίδα του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Αναλυτικότερα, η πανδημία επηρέασε ριζικά την παγκόσμια οικονομία και κοινωνία, αποκαλύπτοντας αδυναμίες στα συστήματα υγείας και στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού ιατρικών προμηθειών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για διασυνοριακή συνεργασία και ευελιξία στις εμπορικές πολιτικές. Η απότομη αύξηση της ζήτησης για ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό και μηχανήματα εντατικής θεραπείας, όπως αναπνευστήρες, αποκάλυψε τις ελλείψεις σε πολλές χώρες. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου οι κυβερνήσεις χαλάρωσαν προσωρινά τους κανονισμούς εισαγωγών, επιτρέποντας την ταχύτερη εισαγωγή αυτών των προϊόντων, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές ιατρικών ειδών, προσπαθώντας να διασφαλίσει επάρκεια στην ενιαία αγορά.
Ένα σημαντικό μέρος της μελέτης επικεντρώνεται στην ανάλυση της γεωγραφικής κατανομής της παραγωγής ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Οι κύριοι παραγωγοί είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα, με τις ΗΠΑ να κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά. Επίσης, αναλύονται οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ο οποίος αποτέλεσε πρόκληση στην αλυσίδα εφοδιασμού λόγω δασμών και εξαγωγικών περιορισμών.
Η διαχείριση των αποθεμάτων ιατρικού εξοπλισμού στην Ε.Ε. είναι κρίσιμη για την απρόσκοπτη λειτουργία των υγειονομικών υπηρεσιών, όπως ιδιαίτερα αναδείχθηκε κατά την πανδημία COVID-19, περίοδο κατά την οποία, η ζήτηση αυξήθηκε δραματικά οδηγώντας σε ελλείψεις και ανάγκη για ενίσχυση της παραγωγής και των εισαγωγών. Τα αποθέματα περιλαμβάνουν συσκευές όπως αναπνευστήρες, οξύμετρα, διαγνωστικά τεστ, Μέσα Ατομικής Προστασίας, κ.ά., που ήταν απαραίτητα για τη φροντίδα των ασθενών. Η εργασία παρουσιάζει την αύξηση της ζήτησης για ιατρικές συσκευές και τις εισαγωγές που πραγματοποιήθηκαν στα κράτη μέλη της Ε.Ε., κατά τη περίοδο της πανδημίας (Χρονική Περίοδος Ανάλυσης: 2018-2022) χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Eurostat.
Το 2020, η Ευρωπαϊκή Ένωση κλήθηκε να λάβει μέτρα αντιμετώπισης ενάντια στη ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 και της κρίσης που επέφερε στη δημόσια υγεία. Ορισμένα μέτρα αντιμετώπισης είναι το πρόγραμμα SURE, για τη διασφάλιση των εισοδημάτων των εργαζομένων, η θέσπιση της πρωτοβουλίας Next Generation EU, η ανάπτυξη μιας κοινής στρατηγικής για την έρευνα και προμήθεια εμβολίων καθώς και η δυνατότητα που δόθηκε στα κράτη-μέλη να υπερβούν τα δημοσιονομικά όρια για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της πανδημίας Πρόσθετα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέλαβε πρωτοβουλίες συντονισμού προμηθειών και δημιουργίας στρατηγικών αποθεμάτων ιατρικού εξοπλισμού μέσω του rescEU, βοηθώντας έτσι τα κράτη-μέλη να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση καθώς και στο μελλοντικό προγραμματισμό για μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις. Τέλος, η μελέτη καταλήγει με προτάσεις για την ενίσχυση των συνεργασιών και των πολιτικών που στηρίζουν τις αλυσίδες εφοδιασμού ώστε να είναι βιώσιμες και ανθεκτικές.