dc.contributor.advisor | Γεωργόπουλος, Νικόλαος | |
dc.contributor.author | Εμμανουήλ, Κωνσταντίνα | |
dc.date.accessioned | 2024-11-29T06:52:02Z | |
dc.date.available | 2024-11-29T06:52:02Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.uri | https://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/17141 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26267/unipi_dione/4564 | |
dc.description.abstract | Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση στην επιλογή των
εναλλακτικών μορφών τουρισμού από όλο και περισσότερους ανθρώπους. Μια από
αυτές τις μορφές είναι και ο οινοτουρισμός, ο οποίος μπορεί να συμβάλει στην επίλυση
της τουριστικής εποχικότητας, στην αύξηση των εσόδων, αλλά και στην ανάδειξη της
χώρας σε όλο τον κόσμο.
Ο οινικός κλάδος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την ελληνική οικονομία, αλλά
παράλληλα χαρακτηρίζεται και από έντονο ανταγωνισμό. Καθώς τα οινοποιεία στην
Ελλάδα είναι αρκετά σε αριθμό θα πρέπει η κάθε επιχείρηση να επιλέξει την
κατάλληλη στρατηγική για να μπορέσει να δημιουργήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Στην παρούσα εργασία επιλέχθηκε να μελετηθεί το οινοποιείο T-oinos που βρίσκεται
στο νησί της Τήνου στις Κυκλάδες.
Στο κεφάλαιο 1 παρουσιάζεται η εννοιολογική προσέγγιση του τουρισμού και στο
κεφάλαιο 2 του οινοτουρισμού. Το κεφάλαιο 3 αναλύει τον όρο της στρατηγικής και
του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Στο 4ο
κεφάλαιο αναφέρεται ο οινοτουρισμός
στην Ελλάδα και συγκεκριμένα οι στρατηγικές προώθησής του, η συμβολή του στην
ελληνική οικονομία και η σύγκρισή του με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Το
κεφάλαιο 5 παρουσιάζει λεπτομερή στοιχεία για το T-oinos, ενώ στο 6ο
κεφάλαιο
γίνεται ανάλυση του εξωτερικού περιβάλλοντος της επιχείρησης και στο 7ο
του
εσωτερικού περιβάλλοντος. Τέλος, στο κεφάλαιο 8 παρατίθενται οι στρατηγικές που
προτείνεται να ακολουθήσει το οινοποιείο.
Όσον αφορά τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν, προτείνεται το T-oinos να
ακολουθήσει την επιχειρησιακή στρατηγική της σταθερότητας και να μην προβεί σε
αυτή της ανάπτυξης ούτε της περισυλλογής. Επιπλέον συστήνεται το οινοποιείο να
ακολουθήσει την επιχειρηματική στρατηγική της εστίασης σε συγκεκριμένο κοινό-
στόχο, δηλαδή σε άτομα με υψηλό εισόδημα και ανθρώπους που διαθέτουν οινικές
γνώσεις. Οι παραπάνω στρατηγικές επιλέχθηκαν κυρίως επειδή το T-oinos έχει
αποκτήσει ήδη ανταγωνιστικό πλεονέκτημα λόγω της ξεχωριστής διαδικασίας
ωρίμανσης των κρασιών που έχει υιοθετήσει, γεγονός που συνεπάγεται και την
εφαρμογή υψηλών τιμών στις ετικέτες που παράγει. | el |
dc.format.extent | 82 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Πειραιώς | el |
dc.title | Οινοτουρισμός στην Ελλάδα : μελέτη περίπτωσης οινοτουρισμός στην Τήνο» | el |
dc.type | Master Thesis | el |
dc.contributor.department | Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών. Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων | el |
dc.description.abstractEN | In recent years there has been a rapid increase in the choice of alternative forms of
tourism by more and more people. One of these forms is wine tourism, which can
contribute to resolving tourist seasonality, increasing revenue and promoting the
country around the world.
The wine sector is extremely important for the Greek economy, but at the same time
it is also characterized by intense competition. As there are enough wineries in Greece,
each company should choose the appropriate strategy to be able to create a competitive
advantage. In this work, the T-oinos winery located on the island of Tinos in the
Cyclades was chosen to be studied.
In chapter 1 the conceptual approach of tourism is presented and in chapter 2 the wine
tourism. Chapter 3 analyzes the term of strategy and the competitive advantage. The
4th chapter mentions the situation of wine tourism in Greece and specifically its
promotion strategies, its contribution to the Greek economy and its comparison with
the rest of Europe. Chapter 5 presents detailed information about T-oinos, while chapter
6 analyzes the external environment of the business and chapter 7 the internal
environment. Finally, chapter 8 lists the strategies proposed for the winery to follow.
Regarding the main conclusions, it is suggested that T-oinos should follow the
operational strategy of stability and not proceed with the one of growth or retrenchment.
In addition, it is recommended the winery follow the business strategy of focusing on
a specific target audience, i.e. people with a high income and people with wine
knowledge. The above strategies were chosen mainly because T-oinos has already
gained a competitive advantage due to the distinct aging process of the wines it has
adopted. Therefore, the labels produced are sold at high prices. | el |
dc.contributor.master | MBA Tourism Management - Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων - Μάνατζμεντ Τουρισμού | el |
dc.subject.keyword | Τουρισμός | el |
dc.subject.keyword | Οινοτουρισμός | el |
dc.subject.keyword | Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα | el |
dc.date.defense | 2024-11-25 | |