Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisorΓεωργόπουλος, Νικόλαος
dc.contributor.authorΕμμανουήλ, Κωνσταντίνα
dc.date.accessioned2024-11-29T06:52:02Z
dc.date.available2024-11-29T06:52:02Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/17141
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26267/unipi_dione/4564
dc.description.abstractΤα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση στην επιλογή των εναλλακτικών μορφών τουρισμού από όλο και περισσότερους ανθρώπους. Μια από αυτές τις μορφές είναι και ο οινοτουρισμός, ο οποίος μπορεί να συμβάλει στην επίλυση της τουριστικής εποχικότητας, στην αύξηση των εσόδων, αλλά και στην ανάδειξη της χώρας σε όλο τον κόσμο. Ο οινικός κλάδος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την ελληνική οικονομία, αλλά παράλληλα χαρακτηρίζεται και από έντονο ανταγωνισμό. Καθώς τα οινοποιεία στην Ελλάδα είναι αρκετά σε αριθμό θα πρέπει η κάθε επιχείρηση να επιλέξει την κατάλληλη στρατηγική για να μπορέσει να δημιουργήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Στην παρούσα εργασία επιλέχθηκε να μελετηθεί το οινοποιείο T-oinos που βρίσκεται στο νησί της Τήνου στις Κυκλάδες. Στο κεφάλαιο 1 παρουσιάζεται η εννοιολογική προσέγγιση του τουρισμού και στο κεφάλαιο 2 του οινοτουρισμού. Το κεφάλαιο 3 αναλύει τον όρο της στρατηγικής και του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Στο 4ο κεφάλαιο αναφέρεται ο οινοτουρισμός στην Ελλάδα και συγκεκριμένα οι στρατηγικές προώθησής του, η συμβολή του στην ελληνική οικονομία και η σύγκρισή του με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Το κεφάλαιο 5 παρουσιάζει λεπτομερή στοιχεία για το T-oinos, ενώ στο 6ο κεφάλαιο γίνεται ανάλυση του εξωτερικού περιβάλλοντος της επιχείρησης και στο 7ο του εσωτερικού περιβάλλοντος. Τέλος, στο κεφάλαιο 8 παρατίθενται οι στρατηγικές που προτείνεται να ακολουθήσει το οινοποιείο. Όσον αφορά τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν, προτείνεται το T-oinos να ακολουθήσει την επιχειρησιακή στρατηγική της σταθερότητας και να μην προβεί σε αυτή της ανάπτυξης ούτε της περισυλλογής. Επιπλέον συστήνεται το οινοποιείο να ακολουθήσει την επιχειρηματική στρατηγική της εστίασης σε συγκεκριμένο κοινό- στόχο, δηλαδή σε άτομα με υψηλό εισόδημα και ανθρώπους που διαθέτουν οινικές γνώσεις. Οι παραπάνω στρατηγικές επιλέχθηκαν κυρίως επειδή το T-oinos έχει αποκτήσει ήδη ανταγωνιστικό πλεονέκτημα λόγω της ξεχωριστής διαδικασίας ωρίμανσης των κρασιών που έχει υιοθετήσει, γεγονός που συνεπάγεται και την εφαρμογή υψηλών τιμών στις ετικέτες που παράγει.el
dc.format.extent82el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Πειραιώςel
dc.titleΟινοτουρισμός στην Ελλάδα : μελέτη περίπτωσης οινοτουρισμός στην Τήνο»el
dc.typeMaster Thesisel
dc.contributor.departmentΣχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών. Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεωνel
dc.description.abstractENIn recent years there has been a rapid increase in the choice of alternative forms of tourism by more and more people. One of these forms is wine tourism, which can contribute to resolving tourist seasonality, increasing revenue and promoting the country around the world. The wine sector is extremely important for the Greek economy, but at the same time it is also characterized by intense competition. As there are enough wineries in Greece, each company should choose the appropriate strategy to be able to create a competitive advantage. In this work, the T-oinos winery located on the island of Tinos in the Cyclades was chosen to be studied. In chapter 1 the conceptual approach of tourism is presented and in chapter 2 the wine tourism. Chapter 3 analyzes the term of strategy and the competitive advantage. The 4th chapter mentions the situation of wine tourism in Greece and specifically its promotion strategies, its contribution to the Greek economy and its comparison with the rest of Europe. Chapter 5 presents detailed information about T-oinos, while chapter 6 analyzes the external environment of the business and chapter 7 the internal environment. Finally, chapter 8 lists the strategies proposed for the winery to follow. Regarding the main conclusions, it is suggested that T-oinos should follow the operational strategy of stability and not proceed with the one of growth or retrenchment. In addition, it is recommended the winery follow the business strategy of focusing on a specific target audience, i.e. people with a high income and people with wine knowledge. The above strategies were chosen mainly because T-oinos has already gained a competitive advantage due to the distinct aging process of the wines it has adopted. Therefore, the labels produced are sold at high prices.el
dc.contributor.masterMBA Tourism Management - Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων - Μάνατζμεντ Τουρισμούel
dc.subject.keywordΤουρισμόςel
dc.subject.keywordΟινοτουρισμόςel
dc.subject.keywordΑνταγωνιστικό πλεονέκτημαel
dc.date.defense2024-11-25


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής


Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πειραιώς
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στείλτε μας τα σχόλιά σας
Created by ELiDOC
Η δημιουργία κι ο εμπλουτισμός του Ιδρυματικού Αποθετηρίου "Διώνη", έγιναν στο πλαίσιο του Έργου «Υπηρεσία Ιδρυματικού Αποθετηρίου και Ψηφιακής Βιβλιοθήκης» της πράξης «Ψηφιακές υπηρεσίες ανοιχτής πρόσβασης της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πειραιώς»