Οικονομοτεχνική ανάλυση και αξιολόγηση επένδυσης ίδρυσης ξενοδοχειακής μονάδας
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Boutique hotel ; Ξενοδοχειακή μονάδα ; Μελέτη σκοπιμότηταςΠερίληψη
Η παρούσα μελέτη εστιάζεται στην αξιολόγηση μιας επένδυσης σε ένα πολυτελές , τεσσάρων αστέρων ξενοδοχείο στην Νάουσα της Πάρου με την ονομασία "Sunset Boutique Hotel", που θα περιλαμβάνει 34 πολυτελείς σουίτες. Οι επενδυτές θα πρέπει να καταβάλουν περίπου 1.162.918 ευρώ από δικούς τους πόρους, ενώ θα λάβουν έπειτα 200.000 ευρώ της επένδυσης ως το μέγιστο ποσό της επιδότησης από το αναπτυξιακό ταμείο του ΕΣΠΑ.
Η μελέτη αποτελείται από δέκα κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένης μιας σύνοψης. Το πρώτο το οποίο είναι και το παρών κεφάλαιο , αποτελεί μία σύνοψη της μελέτης. Το δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζει το επενδυτικό σχέδιο, τους επενδυτές και το όραμά τους, αλλά και και κάποια βιβλιογραφικά στοιχεία σχετικά με τη θεωρία των επιχειρηματικών σχεδίων. Επίσης, υπολογίζει το συνολικό κόστος της μελέτης. Επιπλέον δίνεται έμφαση στους λόγους πραγματοποίησης της μελέτης αλλά και τον σκοπό που θέλουν να επιτύχουν οι επενδυτές υλοποιώντας το παρών σχέδιο.
Το τρίτο κεφάλαιο περιλαμβάνει ανάλυση της τουριστικής αγοράς σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, μαζί με στρατηγικό και τακτικό μάρκετινγκ. Η ανάλυση αυτή περιλαμβάνει αρχικά την ανάλυση του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος μέσω της ανάλυσης αγοράς και ανταγωνισμού. Πέραν αυτής το τρίτο κεφάλαιο περιλαμβάνει και την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου μάρκετινγκ. Το σχέδιο αυτό αφορά τόσο το στρατηγικό μάρκετινγκ όσο και το τακτικό. Τελικός στόχος του κεφαλαίου είναι η πρόβλεψη των πωλήσεων καθώς και η διαμόρφωση των στρατηγικών της επιχείρησης για την λειτουργία στον κλάδο που εντάσσεται.
Το τέταρτο κεφάλαιο εστιάζει στην ανάλυση των αναγκών για πρώτες ύλες και τη διαδικασία επιλογής προμηθευτών. Στο κεφάλαιο αυτό αρχικά υπολογίζεται η δυναμικότητα της μονάδας , και οι απαιτήσεις για πρώτες ύλες και αναλώσιμα. Εφόσον καθοριστούν αυτοί οι παράμετροι , πραγματοποιείται έρευνα σχετικά με την επιλογή των προμηθευτών που θα συνεργαστούν με την επιχείρηση στο κομμάτι αυτό. Τέλος συντάσσεται ένα πλάνο προμηθειών που θα χρησιμοποιείται για την προμήθεια και την διαχείριση των προμηθειών κατά την περίοδο λειτουργίας. Όλα τα παραπάνω στοιχεία , κοστολογούνται στο τέλος του κεφαλαίου.
Το πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζει τις ανάγκες σε εξοπλισμό για το ξενοδοχείο. Εφόσον έχει καθοριστεί ήδη η δυναμικότητα της μονάδας και οι ανάγκες για προμήθειες , στην συνέχεια θα πρέπει να υπολογισθούν και οι ανάγκες για εξοπλισμό. Ο αναγκαίος εξοπλισμός αναγνωρίζεται και στην συνέχεια γίνεται αναφορά στο πώς θα γίνει η προμήθεια του , αν θα είναι μισθωμένος η αγορασμένος , καθώς και από ποιόν προμηθευτή θα αγοραστεί. Στο τέλος του κεφαλαίου γίνετε μία συνολική κοστολόγηση του εξοπλισμού.
Το έκτο κεφάλαιο ασχολείται με την οργανωτική δομή και τα γενικά έξοδα λειτουργίας. Σε αυτό το κεφάλαιο προσδιορίζονται τα τμήματα που συνθέτουν την λειτουργική μονάδα , και σχεδιάζεται ο τρόπος οργάνωσης της. Περιλαμβάνονται η ιεραρχία και τα καθήκοντα εντός της επιχείρησης. Επιπλέον προσδιορίζεται η διαδικασία της διαμονής και της εμπειρίας του πελάτη ως συνδυασμός άλλων ενεργειών και διαδικασιών. Τέλος προσδιορίζονται και υπολογίζονται στο κόστος τα διάφορα γενικά έξοδα που αφορούν ασφάλειες , αμοιβές τρίτων και έξοδα διαβίωσης προσωπικού.
Το έβδομο κεφάλαιο εξετάζει θέματα που αφορούν τους ανθρώπινους πόρους. To κεφάλαιο περιλαμβάνει τον προσδιορισμό των αναγκών σε ανθρώπινους πόρους καθώς και τις θέσεις οι οποίες θα στελεχωθούν. Στην συνέχεια γίνεται αναφορά στις πηγές που θα αξιοποιηθούν για την ανεύρεση των κατάλληλων ανθρώπων για την στελέχωση της επιχείρησης. Τέλος καταρτίζεται ένα ετήσιο πρόγραμμα μισθοδοσίας για τον υπολογισμό του κόστους των ανθρωπίνων πόρων κατά την λειτουργία , ενώ επιπλέον καταγράφεται και το κόστος που αφορά την προσέλκυση αυτών.
Το όγδοο ασχολείται με την τοποθεσία και τον χώρο εγκατάστασης. Αρχικά δίνονται πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία, την έκταση, την ιδιοκτησία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χώρου εγκατάστασης. Αναφέρονται οι λόγοι που επιλέχτηκε ο συγκεκριμένος χώρος καθώς και τα πλεονεκτήματα και οφέλη που απορρέουν από αυτό. Επιπλέον αναφέρονται και τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον. Στο τέλος καταγράφονται τα κόστη που αφορούν την εγκατάσταση και το περιβάλλον.
Το ένατο κεφάλαιο περιλαμβάνει τον προγραμματισμό την οργάνωση και την υλοποίηση του έργου που αφορά το επενδυτικό σχέδιο. Ουσιαστικά πρόκειται για το κεφάλαιο όπου αποσαφηνίζονται οι διαδικασίες το χρονοδιάγραμμα και οι απαιτήσεις για την υλοποίηση του έργου. Στο τέλος του κεφαλαίου παρουσιάζονται και καταλογίζονται τα έξοδα που αφορούν την οργάνωση και την διαχείριση της υλοποίησης του έργου
Το τελευταίο κεφάλαιο αναλαμβάνει τη χρηματοοικονομική ανάλυση και αξιολόγηση της μελέτης, παρουσιάζοντας προϋπολογισμούς, καταστάσεις αποτελεσμάτων χρήσης και καταστάσεις ταμιακών ροών, και χρησιμοποιώντας μεθόδους αξιολόγησης επενδύσεων. Οι μέθοδοι αυτοί καταλήγουν σε κάποιους χρηματοοικονομικούς δείκτες που υποδεικνύουν εάν η επένδυση στο παρών επιχειρηματικό σχέδιο είναι αποδοτική , και συνεπώς το εάν πρέπει η όχι να προχωρήσουμε σε αυτή.