Εφαρμογή της θεωρίας εμπειρικής μάθησης ενηλίκων του David Kolb για απόκτηση γνώσεων σχετικά με υγιή και ασφαλή εργασία στην ψηφιακή εποχή
Using David Kolb's adult experiential learning theory to gain knowledge about healthy and safe work in the digital age
![Thumbnail](/xmlui/bitstream/handle/unipi/17001/Kerkymi_mhm2327.pdf.jpg?sequence=4&isAllowed=y)
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Θεωρία εμπερικής μάθησης Kolb ; Εκπαίδευση ενηλίκων ; Υγεία ; Ασφάλεια ; Τηλεργασία ; Ψηφιακή εποχήΠερίληψη
Η τηλεργασία αυξήθηκε ραγδαία λόγω της πανδημίας Covid-19 και είναι ένα μοντέλο που συνεχώς κερδίζει έδαφος, λόγω των πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους.
Αυτή η άτακτη, κατά κάποιο τρόπο, μετάβαση στον νέο τρόπο εργασίας, δηλαδή χωρίς την απαιτούμενη εκπαίδευση σε θέματα υγείας κα ασφάλειας ταυτόχρονα με ενίσχυση απαραίτητων δεξιοτήτων, εγείρει ανησυχίες και προβληματισμούς με τους οποίους ασχολείται η παρούσα διπλωματική.
Προσπαθεί να διερευνήσει, αν ένα εξ αποστάσεως εκπαιδευτικό πρόγραμμα αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία είναι εφικτό να εκπαιδεύσει εξ αποστάσεως εργαζόμενους, ώστε να μπορούν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλειά τους στην ψηφιακή εποχή. Επίσης διερευνά κατά πόσο μπορούν να ενισχυθούν οι 4Cs: Επικοινωνία (Communication), Συνεργασία (Collaboration), Κριτική Σκέψη (Critical thinking) και Δημιουργικότητα (Creativity), που θεωρούνται απαραίτητες δεξιότητες του 21ου αιώνα.
To e-Course που βασίζεται στη θεωρία εμπειρικής μάθησης του Kolb, προσπαθεί να μελετήσει κατά πόσο, η προσαρμογή του εκπαιδευτικού υλικού στο μαθησιακό στυλ του κάθε εκπαιδευόμενου, μπορεί να προσφέρει ικανοποίηση στους εκπαιδευόμενους, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των γνώσεων τους και της αυτοαποτελεσματικότητάς (self-efficacy) τους.
Η παρούσα διπλωματική φιλοδοξεί να συμβάλλει στην αποτελεσματική εκπαίδευση των τηλεργαζόμενων, ώστε να μπορούν να είναι υγιείς και ασφαλείς στο ψηφιακό περιβάλλον εργασίας τους, που αποτελούν στόχους της UNESCO.