Εργασιακή απόδοση και εκπαιδευτική αξιολόγηση
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Εργασιακή απόδοση ; Αξιολόγηση εργασίας ; Μέθοδοι αξιολόγησης ; Εκπαιδευτική αξιολόγησηΠερίληψη
Η εργασιακή απόδοση αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο εκτελεί τα καθήκοντά του και στην αποτελεσματικότητα με την οποία επιτυγχάνει τους επαγγελματικούς του στόχους. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τον εργαζόμενο και την ικανότητά του αποτελούν έναν τομέα ενδιαφέροντος για επιχειρήσεις και οργανισμούς, οι οποίοι επιδιώκουν συνεχώς να βελτιώσουν την απόδοση των εργαζομένων τους.
Η ανάγκη για αξιολόγηση της εργασιακής απόδοσης προέκυψε με σκοπό να παρέχει ένα σύστημα μέτρησης της απόδοσης των εργαζομένων, επικεντρώνοντας κυρίως στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις που τους ανατίθενται. Ένας κλάδος ιδιαίτερα κρίσιμος για την αξιολόγηση της αποδοτικότητας αποτελεί ο εκπαιδευτικός. Η επαγγελματική απόδοση των εκπαιδευτικών ασκεί καθοριστική επίδραση στα αποτελέσματα της εκπαίδευσης. Το θέμα της απόδοσης των εκπαιδευτικών έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο ρόλος τους συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη των παιδιών, το μέλλον μιας χώρας, και την εξέλιξη της κοινωνίας.
Τα δεδομένα της ακόλουθης έρευνας συλλέχθηκαν μέσω ερωτηματολογίου, στο οποίο απάντησαν 6 εκπαιδευτικοί και 29 μαθητές τους, από 3 ιδιωτικά φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί ρωτήθηκαν για το πόσο αποδοτικοί θεώρησαν πως ήταν κατά τη διάρκεια παράδοσης των μαθημάτων στη διάρκεια τριών μηνών. Οι ίδιες ερωτήσεις γινόταν και στους συμμετέχοντες μαθητές με κύριο σκοπό να μελετηθεί εάν η αυτοαξιολόγηση των εκπαιδευτικών και αξιολόγηση των μαθητών ταυτίζονται ή όχι.
Τα αποτελέσματα ανέδειξαν μια σημαντική σύγκλιση ανάμεσα στην αυτοαξιολόγηση των εκπαιδευτικών και στην αξιολόγηση της απόδοσής τους από τους μαθητές. Μόνο στην περίπτωση ενός εκπαιδευτικού παρατηρήθηκε σημαντική απόκλιση μεταξύ της αυτοαξιολόγησής του και των αντιλήψεων των μαθητών. Επιπλέον, παρατηρήθηκε πως είναι δύσκολο για έναν εκπαιδευτικό να διατηρήσει απόλυτη αντικειμενικότητα όταν αξιολογεί την ίδια του την απόδοση, ενώ μια συνολικά καλή εικόνα που μπορεί να διαμορφώσει ένας μαθητής επηρεάζει τις επιμέρους απαντήσεις στην αξιολόγηση ενός εκπαιδευτικού.