Δημόσιος προϋπολογισμός και η εξέλιξη του δημόσιου χρέους σε σύγκριση με τις νότιες χώρες της Ευρώπης
Public budget and the development of the public debt in comparison with southern european countries
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Προϋπολογισμός ; Δημόσιο χρέοςΠερίληψη
Στην παρούσα εργασία θα γίνει αναφορά στα είδη του Κρατικού Προϋπολογισμού και αλλά και στον Προϋπολογισμό Επιδόσεων, ο οποίος εφαρμόζεται για πρώτη φορά πιλοτικά το 2021 στην Ελλάδα, δίνει έμφαση στην αξιολόγηση της απόδοσης και των αποτελεσμάτων της λειτουργίας των κρατικών φορέων, δηλαδή συνδέει το αποτέλεσμα με τους διατιθέμενους πόρους, απαντά στο ερώτημα που δαπανώνται οι δημόσιοι πόροι, ποιες δράσεις χρηματοδοτούν και ποιο το αποτέλεσμα.
Αξίζει να αναφερθούμε στον δημόσιο απολογισμό, και κατά πόσο εφαρμόζεται σωστά ο Προϋπολογισμός και αν είναι αποδοτικός τα έτη 2021 και 2022.
Πως διαμορφώνουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα και πως επηρεάζεται το δημόσιο χρέος από τις επιπτώσεις λόγω της πανδημίας COVID – 19 και της αύξησης των τιμών της ενέργειας.
Θα αναλυθούν οι δημοσιονομικές δαπάνες κατά το διάστημα της πανδημία COVID-19 και πως αυτές επηρέασαν την ελληνική οικονομία, το δημόσιο χρέος, το αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης αλλά και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Για την εκπόνηση της παρούσας εργασίας έγινε συγκριτική ανάλυση με τις Χώρες της Νότιας Ευρώπης και συγκεκριμένα με την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Μάλτα και την Κύπρο, ως προς την εξέλιξη του Δημόσιου Χρέους, την βιωσιμότητα του, αλλά και την οικονομική εξέλιξη μέσω πανδημίας COVID – 19.
Η εργασία αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια στο καθένα από το οποίο αναλύονται διαφορετικά πράγματα, συγκεκριμένα:
Στο πρώτο κεφάλαιο επεξηγούνται οι όροι αλλά και τα είδη του Κρατικού Προϋπολογισμού, επίσης γίνεται αναφορά στον Απολογισμό καθώς και στην επίτευξη ή όχι των στόχων του Προϋπολογισμού. Στο δεύτερο κεφάλαιο, αναφέρεται στο Δημόσιο χρέος, στο πως επηρεάστηκε από τις επιπτώσεις την πανδημίας COVID-19, αλλά και από την αύξηση των τιμών ενέργειας και πως αυτό επηρέασε και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της Γενικής Κυβέρνησης. Τέλος γίνεται αναφορά στο χρέος της Κεντρικής Διοίκησης και της Γενικής Κυβέρνησης, στην διάρθρωση του και στην εξέλιξη του.
Στο τρίτο κεφάλαιο, το οποίο περιέχει την συγκριτική ανάλυση για το δημόσιο χρέος των χωρών της Νότιας Ευρώπης και την βιωσιμότητα του χρέους τους, αφού πρώτα γίνει μια εκτενή αναφορά στην οικονομική πορεία κάθε χώρας, παρουσιάζονται τα συμπεράσματα της ανάλυσης. Και στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται και τα συμπεράσματα της εργασίας.