Η χρήση της χρονογραμμής (timeline) στην πολιτιστική κληρονομιά
The use of timeline in cultural heritage
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Χρονογραμμή ; Πολιτιστικά δεδομένα ; Οπτικοποίηση δεδομένων ; Χρόνος ; Εργαλεία ; Τεκμηρίωση ; Collective Access ; Στοιχεία μεταδεδομένωνΠερίληψη
Στην παρούσα διπλωματική εργασία αναλύεται μέσα από τη βιβλιογραφία, η χρήση της χρονογραμμής για την καταγραφή και ταξινόμηση γεγονότων από την αναλογική έως την ψηφιακή εποχή, η σημαντικότητα της χρονογραμμής ως μέσο απεικόνισης πολιτιστικών δεδομένων για τους φορείς πολιτισμού, τους διαχειριστές, ερευνητές και το κοινό και τέλος υλοποιείται εφαρμογή Timeline με το λογισμικό Collective Access.
Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται ιστορικά στοιχεία των χρονογραμμών, πως εδραιώθηκε η χρονογραμμή μέσα στα χρόνια ως ένα βασικό εργαλείο οπτικοποίησης δεδομένων προσανατολισμένων στο χρόνο και παρουσιάζονται έρευνες που έχουν διεξαχθεί για τη χρήση των χρονικών αναπαραστάσεων δεδομένων σε χώρους πολιτισμού και στο διαδίκτυο. Έπειτα παρατίθενται διαφορετικά είδη, εργαλεία ανάπτυξης και πετυχημένα εφαρμοσμένα παραδείγματα χρονογραμμών. Η εργασία ολοκληρώνεται με την ανάπτυξη μίας χρονογραμμής μέσω του πληροφοριακού συστήματος ανοιχτού κώδικα Collective Access, για πολιτιστικά δεδομένα, παρουσιάζοντας έναν οδηγό παραμετροποίησης.