Ολιστική ανάλυση ενός καθεστώτος διαμοιρασμού δεδομένων (data sharing) για σκοπούς έρευνας και δημοσίου συμφέροντος : Business to Government (B2G)
A holistic analysis of a data sharing regime for the purposes of research and public interest : Business to Government (B2G)
Master Thesis
Συγγραφέας
Κώττης, Λάμπρος
Kottis, Lampros
Ημερομηνία
2024Επιβλέπων
Μήτρου, ΛίλιανMitrou, Lilian
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
B2G ; Data sharing ; Research ; Public interest ; GDPR ; Open data ; Open Data Directive ; DSA ; DA ; Public data commons ; Data governanceΠερίληψη
Η παρούσα μελέτη εκκινεί από την κοινή παραδοχή , σε ευρωπαϊκό επίπεδο, της πληθώρας ωφελειών από την εγκαθίδρυση , στην πράξη, διατομεακών διαμοιρασμών δεδομένων. Η εργασία , συγκεκριμένα , εξετάζει τον πολύπλοκο χώρο του B2G διαμοιρασμού δεδομένων, ήτοι την πρόσβαση του δημοσίου τομέα στα δεδομένα που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας. Στόχος και βασικό ερώτημα της εργασίας αποτελεί η αξιολόγηση περί της εφικτότητας δημιουργίας βιώσιμων ,δυναμικών και νόμιμων B2G συνεργασιών διαμοιρασμού δεδομένων.
Αρχικώς, η μελέτη επικεντρώνεται στο state-of-play των -περιορισμένων στην πράξη- B2G πρακτικών διαμοιρασμού δεδομένων. Μέσω της προσεκτικής εξέτασης των υφιστάμενων πρακτικών , η λειτουργία των συνεργασιών B2G διαμοιρασμού δεδομένων εννοιολογείται, με συγκεκριμένα λειτουργικά μοντέλα να αποκρυσταλλώνονται. Σημαντική βάση για αυτήν την ανάλυση αποτελεί η σύνθεση της περιορισμένης, αλλά υψίστης σημασίας εμπειρική γνώση μέσω έρευνας σε τοπικό επίπεδο. Στη συνέχεια, η μελέτη επικεντρώνεται στους πάσης φύσεως λόγους (οικονομικούς, ασυμμετρίες, έλλειψη πλαισίων κ.α.) που συνιστούν , στην πράξη, εμπόδια για την θεμελίωση αυτών των πρακτικών. Η μελέτη των εμποδίων γίνεται συνδυάζοντας πληθώρα ευρημάτων από ποικίλες εμπειρικές έρευνες, καθώς η πραγματική κατανόηση των πολυπλοκοτήτων της πράξης αποτελεί sine qua non προϋπόθεση για την απάντηση του βασικού ερωτήματος της μελέτης. Ακολούθως, η μελέτη επικεντρώνεται στο νομοθετικό πλαίσιο των Β2G διαμοιρασμών δεδομένων, ισχύον και μελλοντικό. Ο γράφων προβαίνει στη νομοτεχνική ανάλυση του ΓΚΠΔ, προκειμένου να διαπιστωθεί η θέση αυτού του υψηλών απαιτήσεων νομοθετικού πλαισίου στο πλαίσιο των B2G διαμοιρασμών δεδομένων. Επιπλέον, ο γράφων αναλύει και προσεγγίζει κριτικά το μελλοντικό νομοθετικό πλαίσιο, στο πεδίο αυτό. Συμπερασματικά, αυτή η εργασία περιηγείται μέσα από τον πολύπλοκο χώρο των συνεργασιών B2G διαμοιρασμού δεδομένων, διασαφηνίζοντας τις πολυπλευρικές προοπτικές, τις τρέχουσες πρακτικές, τα εμπόδια που επιμένουν και το μελλοντικό νομικό πλαίσιο. Συνδυάζοντας εμπειρική γνώση με εννοιολογική εξερεύνηση, αυτή η έρευνα έχει ως στόχο να αποτελέσει μια συνεκτική μελέτη του φαινομένου και , ακολούθως, να συμβάλλει στον διάλογο που αφορά τον διαμοιρασμό δεδομένων B2G. Στόχος είναι η μελέτη να αποτελέσει μια επιστημονική φωνή μέσα στις ενωμένες προσπάθειες που στοχεύουν στην προώθηση παραγωγικών συνεργασιών στο εξελισσόμενο οικοσύστημα που βασίζεται στα δεδομένα.