Συγχωνεύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Small business mergers
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Επιχειρήσεις ; Αγορά ; Συγχωνεύσεις ; Εξαγορές ; Εταιρικός μετασχηματισμός ; Νομοθετικό πλαίσιοΠερίληψη
Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης των αγορών και του συνεχώς αυξανόμενου ανταγωνισμού, οι επιχειρήσεις οδηγούνται αναπόφευκτα σε επενδυτικές κινήσεις, οι οποίες βασίζονται κυρίως σε επιχειρηματικές συμπράξεις, οι οποίες μέσα από την αλλαγή της εταιρικής διάρθρωσης έχουν ως βασικό στόχο την ενδυνάμωση της θέσης τους στην αγορά.
Η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει ως χαρακτηριστικό την ύπαρξη πολλών πολύ μικρών, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σήμερα δραστηριοποιούνται στη χώρα περίπου οκτακόσιες χιλιάδες (800.000) μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκ των οποίων το ενενήντα πέντε τοις εκατό (95%) έχει έως δέκα (10) εργαζομένους, ενώ μόλις εξακόσιες εβδομήντα δύο (672) μεγάλες επιχειρήσεις έχουν περισσότερους από διακόσους πενήντα (250) εργαζομένους. Ωστόσο η ύπαρξη πολλών πολύ μικρών, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν δίνει στους ιδιοκτήτες τους το πλεονέκτημα που θα ήθελαν ή θα έπρεπε να έχουν, προκειμένου να είναι βιώσιμες αλλά και να αναπτύσσονται τόσο εντός της χώρας όσο και στο εξωτερικό.
Η διεθνής οικονομική κρίση βρήκε την ελληνική οικονομία σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Οι επιχειρήσεις, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα βρέθηκαν αντιμέτωπες με ένα νέο, αρνητικό περιβάλλον, με την αγορά να ανατρέπεται ριζικά και την αβεβαιότητα να κυριαρχεί. Πλέον οι επιχειρήσεις πρέπει να βρουν καινοτόμες λύσεις οι οποίες θα βασίζονται στη λειτουργία της αγοράς και στη μείωση των λειτουργικών τους εξόδων, με σκοπό την επιβίωσή τους και την επιστροφή τους σε ρυθμούς ανάπτυξης. Ένα σημαντικό όπλο στην προσπάθεια αυτή των επιχειρήσεων αποτελεί η αναπτυξιακή νομοθεσία παροχής κινήτρων ανάπτυξης μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών, με σκοπό τη δημιουργία μεγάλων οικονομικών μονάδων, με κύριο νομοθέτημα τον Ν.4935/2022 που δημοσιεύθηκε την 26η Μαΐου 2022.
Ουσιαστικά ο στόχος είναι, μέσω των κινήτρων που δίνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες όπως δικηγόρους, λογιστές, μηχανικούς κ.λ.π., οι επιχειρήσεις να μεγαλώσουν μέσω συγχωνεύσεων προκειμένου να επιβιώσουν, να αναπτυχθούν και να γίνουν ανταγωνιστικές. Το ερώτημα που γεννάται τώρα είναι πόσο ωφέλιμος θα είναι τελικά αυτός ο νέος νόμος για τους Έλληνες επιχειρηματίες και κατά πόσο θα θελήσουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο το νέο αυτό το νόμο περί εταιρικών μετασχηματισμών και να πάνε σε ένα άλλο επίπεδο την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.