Υλοποίηση τρισδιάστατου εικονικού χάρτη με τα τοπόσημα του Πειραιά
3d virtual map with the landmarks of Piraeus
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Τρισδιάστατος χάρτης Πειραιά ; Εικονικός χάρτης Πειραιά ; 3d virtual map of Piraeus ; Unity ; Photogrammetry ; Τοπόσημα ΠειραιάΠερίληψη
Καθώς τα πάντα γύρω μας σε όλους τους τομείς συμπαρασύρονται αναπόφευκτα από τους νόμους της εξέλιξης και της προόδου, έτσι και ο τομέας του ψηφιακού πολιτισμού και πολιτισμικής τεχνολογίας δεν θα μείνει ανεπηρέαστος. Βλέπουμε ήδη ότι με την αλματώδη τεχνολογική εξέλιξη τόσο των υποδομών και δικτύων αλλά και των εν γένει συσκευών, συντελείται τεράστια αλλαγή στην δημιουργία και αναβάθμιση των πολιτισμικών εφαρμογών.
Οι τεχνολογίες εικονικής (VR), επαυξημένης (AR) και μεικτής πραγματικότητας (MR), ή όπως πλέον ορίζονται στο σύνολό τους αυτές οι τεχνολογίες ως εκτεταμένη πραγματικότητα (XR), συνθέτουν ένα νέο πεδίο δράσης με άπειρες δυνατότητες χρήσης, που πριν ούτε που θα τις σκεφτόμασταν. Παρατηρούμε ότι από χρόνο σε χρόνο, συντελούνται αλλαγές και αναβαθμίσεις σε προγράμματα και τεχνολογίες, προχωρώντας ταχέως σε νέα μονοπάτια τεχνολογικής δημιουργίας. Έχουμε εισέλθει πλέον στην μετα-εποχή (meta) όπου ο ψηφιακός κόσμος γίνεται η προέκταση του πραγματικού κόσμου, δημιουργώντας το μετα-σύμπαν (metaverse). Στον κόσμο του μετα-σύμπαντος με την παράλληλη εκμετάλλευση των τεχνολογιών που το συνθέτουν, η εξέλιξη και οι δυνατότητες που έχει και θα έχει ο τομέας του ψηφιακού πολιτισμού πολλαπλασιάζονται εκθετικά. Δίνονται νέες διαστάσεις που πλέον συμπεριλαμβάνουν τον ίδιο τον άνθρωπο-χρήστη με την συμμετοχή των αισθήσεών του στις πολιτισμικές εφαρμογές.
Στα πλαίσια της εργασίας, έγινε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός ψηφιακού τρισδιάστατου χάρτη για την πόλη του Πειραιά σε εικονικό περιβάλλον, με τα γνωστότερα τοπόσημα σε τρισδιάστατη μορφή. Τα τοπόσημα μετατράπηκαν μέσω της μεθόδου της φωτογραμμετρίας σε τρισδιάστατη μορφή και τοποθετήθηκαν στον χάρτη. Σκοπός της δημιουργίας του χάρτη, είναι να αποτελέσει το έναυσμα για την πολιτιστική ανάδειξη του Πειραιά, η δημιουργία μιας πολιτιστικής διαδρομής αλλά και η χρήση του σαν εκπαιδευτικό εργαλείο για περαιτέρω χρήσεις με την βελτίωση και προσθήκη και άλλων λειτουργιών.