Διαχείριση αποβλήτων των τροφίμων και κλιματική κρίση
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Απόβλητα τροφίμων ; Διαχείριση αποβλήτων ; Βιοαέριο ; ΚομποστοποίησηΠερίληψη
Η παρούσα διπλωματική εργασία με τίτλο: «Διαχείριση των Αποβλήτων των τροφίμων και Κλιματική Κρίση» αποτελεί μία βιβλιογραφική επισκόπηση η οποία έχει ως σκοπό αρχικά να περιγράψει το παγκόσμιο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων, όπου σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization -FAO) περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλούνται σε ετήσια βάση. Στη συνέχεια γίνεται διαχωρισμός μεταξύ βασικών εννοιών όπως είναι σπατάλη και η απώλεια τροφής. Επίσης, παρουσιάζονται στατιστικά στοιχεία για τη σπατάλη των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκύπτουν μέσω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Εκτενής αναφορά γίνεται και στις στρατηγικές μείωσης των αποβλήτων των τροφίμων που έχουν εφαρμοστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στους τρόπους οι οποίοι προτείνονται στους καταναλωτές με σκοπό τη μείωση σπατάλης της τροφής στην καθημερινότητά τους. Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί η τεράστια σημασία της αξιοποίησης απορριμμάτων των τροφίμων μέσω διαφόρων διαδικασιών όπως είναι η αναερόβια χώνευση και η κομποστοποίηση. Τέλος παρουσιάζονται κάποιες έξυπνες ιδέες διαφόρων Ευρωπαϊκών πόλεων σχετικά με το πώς αξιοποιούν διάφοροι δήμοι και αλυσίδες σουπερμάρκετ τα τρόφιμα που πρόκειται να λήξουν ή έχουν περισσέψει.