dc.contributor.advisor | Μανιάτης, Ιωάννης | |
dc.contributor.author | Γαντζούλα, Σταυρούλα | |
dc.date.accessioned | 2023-06-09T06:30:17Z | |
dc.date.available | 2023-06-09T06:30:17Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier.uri | https://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/15476 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26267/unipi_dione/2898 | |
dc.description.abstract | Η παρούσα διπλωματική εργασία με τίτλο: «Διαχείριση των Αποβλήτων των τροφίμων και Κλιματική Κρίση» αποτελεί μία βιβλιογραφική επισκόπηση η οποία έχει ως σκοπό αρχικά να περιγράψει το παγκόσμιο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων, όπου σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization -FAO) περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλούνται σε ετήσια βάση. Στη συνέχεια γίνεται διαχωρισμός μεταξύ βασικών εννοιών όπως είναι σπατάλη και η απώλεια τροφής. Επίσης, παρουσιάζονται στατιστικά στοιχεία για τη σπατάλη των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκύπτουν μέσω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Εκτενής αναφορά γίνεται και στις στρατηγικές μείωσης των αποβλήτων των τροφίμων που έχουν εφαρμοστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στους τρόπους οι οποίοι προτείνονται στους καταναλωτές με σκοπό τη μείωση σπατάλης της τροφής στην καθημερινότητά τους. Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί η τεράστια σημασία της αξιοποίησης απορριμμάτων των τροφίμων μέσω διαφόρων διαδικασιών όπως είναι η αναερόβια χώνευση και η κομποστοποίηση. Τέλος παρουσιάζονται κάποιες έξυπνες ιδέες διαφόρων Ευρωπαϊκών πόλεων σχετικά με το πώς αξιοποιούν διάφοροι δήμοι και αλυσίδες σουπερμάρκετ τα τρόφιμα που πρόκειται να λήξουν ή έχουν περισσέψει. | el |
dc.format.extent | 66 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Πειραιώς | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ | * |
dc.title | Διαχείριση αποβλήτων των τροφίμων και κλιματική κρίση | el |
dc.type | Master Thesis | el |
dc.contributor.department | Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων | el |
dc.description.abstractEN | This thesis entitled: "Food Waste Management and Climate Crisis" is a literature review which aims to firstly describe the global problem of food waste, where according to the Food and Agriculture Organization (FAO) about 1.3 billion tons of food is wasted annually. A distinction is then made between key concepts such as wastage and food loss. Statistics on food wastage in the European Union are also presented, as well as the environmental impact through greenhouse gas emissions. Extensive reference is also made to the food waste reduction strategies implemented by the European Union and the ways in which consumers are encouraged to reduce food waste in their daily lives. It is also worth noting the huge importance of food waste recovery through various processes such as anaerobic digestion and composting. Finally, some clever ideas from various European cities are presented on how various municipalities and supermarket chains make use of food that is about to expire or has leftovers. | el |
dc.contributor.master | Κλιματική Κρίση και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών / MSc in Climate Crisis and Information and Communication Technologies | el |
dc.subject.keyword | Απόβλητα τροφίμων | el |
dc.subject.keyword | Διαχείριση αποβλήτων | el |
dc.subject.keyword | Βιοαέριο | el |
dc.subject.keyword | Κομποστοποίηση | el |
dc.date.defense | 2023-05-29 | |