Αξιολόγηση προμηθευτών. Μελέτη περίπτωσης - ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΟΝ
Vendors’ evaluation – Case study - ELAIOURGIKI DION
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Αξιολόγηση προμηθευτών ; Προμηθευτικές σχέσεις ; Κριτήρια αξιολόγησης ; Τιμή ; Ποιότητα ; Βαρύτητα αξιολόγησηςΠερίληψη
Η Εφοδιαστική αλυσίδα σήμερα αποτελεί σημαντικό σύστημα διαχείρισης των λειτουργιών της επιχείρησης, το οποίο αποσκοπεί στη μείωση του κόστους των συναλλαγών της επιχείρησης. Ταυτόχρονα απαιτείται η προσφορά προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και ανταγωνιστικού κόστους καθώς και η ικανοποίηση των πελατειακών αναγκών μέσω της έγκαιρης και ασφαλούς αποθήκευσης, επιλογής, μεταφοράς και παράδοσης των πωλούμενων αγαθών.
Η εφοδιαστική αλυσίδα είναι το τμήμα που σχεδιάζει, υλοποιεί και ελέγχει την αποδοτική, αποτελεσματική ροή και αποθήκευση αγαθών, υπηρεσιών και σχετικών πληροφοριών μεταξύ του σημείου προέλευσης και του σημείου κατανάλωσης για την κάλυψη των αναγκών του τελικού πελάτη. Προκειμένου να επιτευχθούν αυτά η εφοδιαστική αλυσίδα αποτελείται από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που εμπλέκονται στην εκπλήρωση των απαιτήσεων των πελατών και πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει τον κατασκευαστή, τους προμηθευτές, τους μεταφορείς, τις αποθήκες, τους πωλητές λιανικής, αλλά και τους πελάτες.
Στις σύγχρονες επιχειρήσεις η αξιολόγηση και επιλογή των προμηθευτών έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η ένταξη ενός προμηθευτή στο αρχείο προμηθευτών προσφέρει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Στη συγκεκριμένη διπλωματική εργασία, η οποία εκπονήθηκε στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος Βιομηχανικής Διοίκησης και τεχνολογίας (Κατεύθυνση Διοίκησης Logistics) του Πανεπιστημίου Πειραιώς, σκοπός ήταν να εξεταστούν οι λειτουργίες ενός τμήματος προμηθειών όσον αφορά την αξιολόγηση και επιλογή δυνητικών προμηθευτών και η εστίαση σε μερικά κριτήρια αξιολόγησής του όπως η τιμή, η ποιότητα, η διαθεσιμότητα και η εξυπηρέτηση μετά την πώληση.
Στο θεωρητικό μέρος της παρούσας διπλωματικής εργασίας αρχικά παρουσιάζονται κάποιες γενικές έννοιες της εφοδιαστικής αλυσίδας, γίνεται μνεία στα διαφορετικά μοντέλα αυτής καθώς και των βέλτιστων πρακτικών που μπορούν να εφαρμοστούν και αναφέρεται και το δίκτυο εφοδιαστικής αλυσίδας ως σημαντικό για την μεταφορά από την πρώτη ύλη στον τελικό καταναλωτή. Στη συνέχεια ορίζεται η στρατηγική της εφοδιαστικής αλυσίδας και παράγοντες προσδιορισμού βελτιστοποίησή της, αναφέρονται οι βασικοί τύποι αποθεμάτων και η σχέση τους με την εξυπηρέτηση πελατών καθώς επίσης και τρόποι διαχείρισης και ελέγχου τους μέσω συστημάτων MRP. Τέλος, γίνεται εκτεταμένη αναφορά στις λειτουργίες του τμήματος Προμηθειών μιας Εταιρείας, στην επιλογή και αξιολόγηση των προμηθευτών μέσω διαφόρων κριτηρίων και παραγόντων καθώς επίσης και στις προμηθευτικές σχέσεις που δύναται να δημιουργήσει μια Εταιρεία.
Στο πρακτικό μέρος της διπλωματικής εργασίας, παρουσιάζεται το προφίλ και το χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας «Ελαιουργική Διόν Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε.», γίνεται αναφορά στο υπάρχον σύστημα αξιολόγησης Προμηθευτών της και τέλος προτείνονται μερικές αλλαγές / προσθήκες για την βελτιστοποίηση των διαδικασιών και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αξιολογηθούν οι Προμηθευτές όπως είναι η έκδοση Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9001:2015 το οποίο παρέχει τις ορθές διαδικασίες στον τρόπο λειτουργίας των Εταιρειών συμπεριλαμβανομένου τις σχέσεις με τους προμηθευτές.