Ο ρόλος των υγρών καυσίμων στην ελληνική οικονομία : η περίπτωση του υγραερίου LPG
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Υγραέριο ; LPG ; Υγρά καύσιμα ; Ελληνική οικονομία ; Κλάδος καυσίμων ; Ενέργεια ; Βιωσιμότητα ; Πράσινο καύσιμο ; Καύσιμα ; Ρύποι ; Οικιακό υγραέριο ; Οικιακό καύσιμο ; Υγραεριοκινητήρας ; Περιβαλλοντική συνείδηση ; Προστασία φυσικών πόρωνΠερίληψη
Στο παρόν πόνημα αρχικά γίνεται μία γενική αναφορά και ένας τυπικός διαχωρισμός των τύπων καυσίμων και αναλύεται η ζήτηση και η κατανάλωση πετρελεοειδών από το 2015 - 2021 στην Ελληνική επικράτεια. Εν συνεχεία παρουσιάζονται με αναλυτικό τρόπο οι εισαγωγές καυσίμων όπως φυσικού αερίου, άνθρακα και πετρελαίου από τη Ρωσία κυρίως για το 2021.
Ακολούθως στην επόμενη ενότητα παρατίθενται στοιχεία που αφορούν το υγραέριο όπως, η σύνθεσή του και τα γενικά χαρακτηριστικά του. Δίνεται μία λεπτομερής ανάλυση των πλεονεκτημάτων του και των μειονεκτημάτων του καθώς και ένα συνακόλουθο συμπέρασμα. Εν συνεχεία, αναλύεται η έμμεση συμβολή του υγραερίου LPG στην προστασία των φυσικών πόρων. Αναλύεται βέβαια και η επικινδυνότητα του υγραερίου καθώς επίσης και τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, τα οποία πρέπει να εφαρμόζονται προς αποφυγή ατυχημάτων. Τέλος, παρουσιάζονται εκτενώς όλοι οι τρόποι μεταφοράς του υγραερίου LPG καθώς και η μέθοδος της διύλισής του.
Στην τρίτη ενότητα γίνεται αναλυτικά μνεία των κύριων κατηγοριών της αγοράς υγραερίου , της παγκόσμιας αγορά υγραερίου, της αγοράς υγραερίου στην Ευρώπη και στην Ελλάδα καθώς επίσης και οι προοπτικές της αγοράς αυτής στην Ευρώπη. Ακολουθεί το μοντέλο Porter, μέσω του οποίου έγινε η ανάλυση των ανταγωνιστικών δυνάμεων που διαμορφώνουν τον συγκεκριμένο κλάδο στην Ελλάδα.
Στην τελευταία ενότητα αναλύθηκαν εκτενώς οι επιδράσεις της σύγκρουσης Ρωσίας – Ουκρανίας στον τομέα της ενέργειας στην Ε.Ε. Εν συνεχεία αναλύθηκαν οι εισαγωγές στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα από τη Ρωσία, οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας βάσει των οποίων εξήχθη ένα συμπέρασμα για το μέγεθος των επιπτώσεων, λόγω της ενεργειακής κρίσης, στην Ε.Ε. στον τομέα της ενέργειας.
Τέλος, με βάσει τις απαντήσεις των ερωτηματολογίων που δόθηκαν από τυχαίο δείγμα εντός της ελληνικής επικράτειας έγινε προσπάθεια να προβλεφθεί η μελλοντική ζήτηση του υγραερίου κυρίως για την οικιακή χρήση και για τις μεταφορές. Επιπροσθέτως αποτυπώθηκαν οι προβληματισμοί και ενδοιασμοί όλων όσοι χρησιμοποιούν υγραέριο ή πρόκειται να το χρησιμοποιήσουν μελλοντικά καθώς επίσης εντοπίστηκε και η μελλοντική τάση στην ελληνική αγορά καυσίμων.