Ψηφιακή επίσκεψη σε μουσειακούς χώρους μέσω εφαρμογών φορητών συσκευών
Digital visit to museum spaces through mobile device applications
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Ψηφιακός πολιτισμός ; Ψηφιακά μουσεία ; Ψηφιακή περιήγηση ; Ψηιφακές συλλογές ; Εικονική πραγματικότηταΠερίληψη
Στις μέρες μας, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) αναπτύσσονται με ραγδαίο τρόπο έτσι ώστε να είναι απαραίτητη η ενσωμάτωση τους στην υλοποίηση όλων των εφαρμογών. Αν και οι άνθρωποι των μικρότερων ηλικιών συμφιλιώνονται πιο γρήγορα με τα συνεχώς εξελισσόμενα τεχνολογικά μέσα, όλες πλέον οι ηλικιακές κατηγορίες χρησιμοποιούν smartphones, λόγω ότι αυτά μπορούν να προσφέρουν μοναδικές και ξεχωριστές εμπειρίες. Οι εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας, τα ψηφιακά μέσα και η εικονική πραγματικότητα με το πέρασμα του χρόνου παρουσιάζουν όλο και μεγαλύτερη διείσδυση στην καθημερινότητα μας, αναπτύσσονται διαρκώς και μπορούν να δώσουν λύση σε πολλά προβλήματα ή απαιτήσεις του συγχρόνου τρόπου ζωής.
Στον χώρο του πολιτισμού, το ψηφιακό περιεχόμενο μπορεί να παρέχεται με διαφόρους τρόπους (π.χ. μέσω εικονικής πραγματικότητας, ψηφιακών συλλογών, εκθέσεων κλπ). Κατά τη διάρκεια μιας ψηφιακής επίσκεψης, οι επισκέπτες μπορούν να δουν εικόνες των εκθεμάτων και των αντικειμένων του μουσείου, να διαβάσουν περιγραφές και σε βάθος πληροφορίες για αυτά, ακόμη και να παρακολουθήσουν βίντεο ή να ακούσουν ηχογραφήσεις. Ορισμένες εμπειρίες ψηφιακών μουσείων προσφέρουν επίσης διαδραστικά στοιχεία, όπως εικονικές περιηγήσεις ή κουίζ, για να βελτιώσουν την επίσκεψη των χρηστών τους.
Ο κόσμος, και κυρίως τα άτομα νεότερης ηλικίας, είναι πλέον περισσότερο εξοικειωμένος με τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. Αυτό κατά συνέπεια κινητοποιεί τους πολιτισμικούς οργανισμούς να επενδύσουν στην υλοποίηση νέων μεθόδων προβολής ψηφιακού περιεχομένου μέσω διαδικτύου. Η αλήθεια είναι πως από την πανδημία του 2020 και μετά όλο και περισσότερα μουσεία κατέφυγαν σε αυτή τη λύση με αποτέλεσμα πολλά μεγάλα μουσεία να διαθέτουν OnLine περιεχόμενο. Ωστόσο, ανεξάρτητα της πανδημίας, οι ψηφιακές επισκέψεις σε μουσεία μέσω διαδικτύου αποδεικνύονται ένας πολύ καλός τρόπος για να γνωρίσει, ο κόσμος, ένα μουσείο από οποιοδήποτε μέρος βρίσκεται, ακόμη και απ’ το σπίτι του. Ακόμη, αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για άτομα με κινητικά προβλήματα ή αναπηρίες που μπορεί να δυσκολεύονται να επισκεφθούν το μουσείο στον φυσικό του χώρο.
Σε αυτήν την διπλωματική εργασία θα μελετήσουμε πως τα ψηφιακά μέσα και το διαδίκτυο συνέβαλαν στην καλύτερη και μεγαλύτερη διάδοση του πολιτισμού στον κόσμο. Θα αναλύσουμε πως χρησιμοποιείται η αντίστοιχη τεχνολογία και θα περιγράψουμε μερικά από τα πιο γνωστά αντίστοιχα παραδείγματα.
Τέλος, θα περιγράψουμε το σχετικό project που υλοποιήσαμε για την κάλυψη των αναγκών που για την αναζήτηση και εξερεύνηση των μουσείων που παρέχουν ψηφιακό περιεχόμενο (π.χ. ψηφιακά εκθέματα, περιηγήσεις κλπ) μέσω εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας. Η περιγραφή θα περιλαμβάνει στοιχεία από τον τρόπο λειτουργίας και χρήσης της προτεινόμενης εφαρμογής, τον τρόπο υλοποίησης της και τους πόρους που χρησιμοποιήθηκαν.