Logistics : στον δρόμο της αυτοματοποίησης & της τεχνητής νοημοσύνης
Logistics : on the road to automation & artificial intelligence
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Logistics ; Αυτοματοποίηση ; Τεχνητή νοημοσύνη ; Εφοδιαστική αλυσίδα ; Τεχνολογία ; ΣυστήματαΠερίληψη
Το επιλεγμένο θέμα της διπλωματικής εργασίας, από τη συγγραφέα Γατιρδάκη Σταυρούλα, είναι εμπνευσμένο από ένα πάνελ ομιλίας που έλαβε μέρος κατά την περίοδο της πανδημίας, τον Νοέμβριο του 2021. Σημαντικό είναι να αναφερθεί, πως η ενότητα αυτή διεξήχθη στο πλαίσιο του 2ου Φόρουμ Καινοτομίας, με τίτλο «Η Καινοτομία οδηγεί τις εξελίξεις», που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και συνδιοργανώθηκε από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα. Οι ομιλητές της ενότητας «Logistics – Στον Δρόμο της αυτοματοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης», που συμμετείχαν, αναφέρθηκαν στις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο κλάδος των Logistics και των μεταφορών την περίοδο της πανδημίας, σε συνδυασμό με την επίσπευση της υλοποίησης λύσεων αυτοματοποίησης και ψηφιοποίησης. Να επισημανθεί πως οι ομιλητές του πάνελ αποτελούν σημαντικά ονόματα σε πολυεθνικές εταιρίες αλλά και σε υπουργεία, όπως της Ανάπτυξης και των Μεταφορών.
Με βάσει την ομιλία αυτή που προκάλεσε ενδιαφέρον στη συγγραφέα, η εργασία θα έχει αναφορές ανάλυσης για τη σημαντικότητα της αυτοματοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς οι νέες αυτές τεχνολογίες ασκούν ουσιαστικές επιρροές στις εφοδιαστικές μεταβολές μιας επιχείρησης. Ταυτόχρονα, όμως, και με βάσει σχετικών ερευνών, που έχει συλλέξει η συγγραφέας, θα γίνουν σχετικές αναφορές παραδειγμάτων για να παρουσιαστούν οι θετικές ή αρνητικές συνέπειες για τη διαμόρφωση της εφοδιαστικής αλυσίδας στο άμεσο μέλλον των εταιρειών από την παρουσία της τεχνητής νοημοσύνης και της αυτοματοποίησης. Όσο αυτές οι νέες τεχνολογίες εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς, κατανοούμε μέσα από την εργασία, ότι εντάσσονται δυναμικά σε εταιρείες αλλά και στην καθημερινότητα της κοινωνίας μας. Παράλληλα, παρέχονται αρκετές πληροφορίες για τη χρήση τους σε συνδυασμό με όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας στην πολιτική αρχή μιας εταιρείας που προάγει, εφαρμόζει και ενσωματώνει τις νέες αυτές τεχνολογίες στο δυναμικό λειτουργίας της.
Από τις αναλύσεις που θα αναφερθούν, αναμένεται ότι η αυτοματοποίηση και τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπινους εργαζομένους στο εγγύς μέλλον, αλλά δεν είναι τόσο απλό ! Οι οργανισμοί δεν πρέπει να βασίζονται εξ ολοκλήρου σε ρομποτικά αυτόματα συστήματα, αλλά θα πρέπει να εξετάζουν σοβαρότερα το ενδεχόμενο αν θα στηρίξουν καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό τους.