Η σημασία της βιωσιμότητας και το περιβαλλοντικό αντίκτυπο της βιομηχανίας τροφίμων

Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Βιωσιμότητα τροφίμων ; Περιβαλλοντικό αντίκτυποΠερίληψη
Το περιεχόμενο αυτής της εργασίας πρόκειται να ενημερώσει για το περιβαλλοντικό αντίκτυπο της παραγωγής και της κατανάλωσης τροφίμων και να παρέχει πληροφορίες για την ανάπτυξη βιώσιμων τροφίμων μέσα από επιχειρήσεις που προάγουν τις ιδέες της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προϊόντων διατροφής συμβαίνουν σε όλους τους κόμβους της αλυσίδας τροφίμων μέσω της γεωργίας, της βιομηχανίας και του λιανικού εμπορίου στα νοικοκυριά, καθώς και στην φάση της κατανάλωσης. Οι επιπτώσεις σε έναν κόμβο εξαρτώνται συχνά από τις δραστηριότητες σε άλλους κόμβους. Είναι αδύνατον να διαχωρίσουμε την παραγωγή, επεξεργασία και διανομή τροφίμων από το περιβάλλον μας. Δυστυχώς ο βιομηχανικός τρόπος παραγωγής προκαλεί μεγάλης κλίμακας περιβαλλοντική υποβάθμιση. Η βιομηχανική γεωργία βλάπτει το περιβάλλον μέσω της ρύπανσης του εδάφους, του αέρα και των υδάτων. Η συμβατική παραγωγή υποβαθμίζει την υγεία του εδάφους και προκαλεί διάβρωσή του. Η υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο και αλλά θρεπτικά συστατικά οδηγεί στο φαινόμενο του ευτροφισμού στα ύδατα.
Οι εργασίες παραγωγής ζωτικών τροφών οδηγούν σε πλεονάζοντα ζωικά απόβλητα που μολύνουν το περιβάλλον. Αυτές οι μέθοδοι παραγωγής τροφίμων χρησιμοποιούν τους μοναδικούς πόρους χωρίς να τους αναπληρώνουν. Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε τροφή συμβάλλει στην αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος, οι επιπτώσεις του οποίου ασκούν τεράστιο αντίκτυπο στο σύστημα τροφίμων. Ωστόσο οι νέες πρόοδοι στη βιώσιμη γεωργία βασίζονται σε πρακτικές αναγέννησης του οικοσυστήματος. Επενδύουν στο φυσικό περιβάλλον αντί να το εξαντλούν, χτίζοντας την υγεία του εδάφους, συστήματα καθαρού νερού και την βιοποικιλότητα. Η βιώσιμη προσέγγιση μειώνει επίσης τις βιομηχανικές εκπομπές, οικοδομώντας την περιβαλλοντική ανθεκτικότητα, προσαρμόζοντας τόσο την παραγωγή τροφίμων όσο και τη γη στην κλιματική αλλαγή.
Καθώς ο πληθυσμός του πλανήτη αυξάνεται, η ζήτηση σε τρόφιμα, ενέργεια και νερό αυξάνεται και αυτή ραγδαία. Η διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ανθρώπων σε μια θρεπτική διατροφή με βιώσιμο τρόπο είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτός ο κόσμος.