Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisorΔρίβας, Κυριάκος
dc.contributor.authorΔαλιάνη, Φωτεινή
dc.date.accessioned2022-07-11T07:48:30Z
dc.date.available2022-07-11T07:48:30Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/14444
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26267/unipi_dione/1867
dc.description.abstractΤο περιεχόμενο αυτής της εργασίας πρόκειται να ενημερώσει για το περιβαλλοντικό αντίκτυπο της παραγωγής και της κατανάλωσης τροφίμων και να παρέχει πληροφορίες για την ανάπτυξη βιώσιμων τροφίμων μέσα από επιχειρήσεις που προάγουν τις ιδέες της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προϊόντων διατροφής συμβαίνουν σε όλους τους κόμβους της αλυσίδας τροφίμων μέσω της γεωργίας, της βιομηχανίας και του λιανικού εμπορίου στα νοικοκυριά, καθώς και στην φάση της κατανάλωσης. Οι επιπτώσεις σε έναν κόμβο εξαρτώνται συχνά από τις δραστηριότητες σε άλλους κόμβους. Είναι αδύνατον να διαχωρίσουμε την παραγωγή, επεξεργασία και διανομή τροφίμων από το περιβάλλον μας. Δυστυχώς ο βιομηχανικός τρόπος παραγωγής προκαλεί μεγάλης κλίμακας περιβαλλοντική υποβάθμιση. Η βιομηχανική γεωργία βλάπτει το περιβάλλον μέσω της ρύπανσης του εδάφους, του αέρα και των υδάτων. Η συμβατική παραγωγή υποβαθμίζει την υγεία του εδάφους και προκαλεί διάβρωσή του. Η υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο και αλλά θρεπτικά συστατικά οδηγεί στο φαινόμενο του ευτροφισμού στα ύδατα. Οι εργασίες παραγωγής ζωτικών τροφών οδηγούν σε πλεονάζοντα ζωικά απόβλητα που μολύνουν το περιβάλλον. Αυτές οι μέθοδοι παραγωγής τροφίμων χρησιμοποιούν τους μοναδικούς πόρους χωρίς να τους αναπληρώνουν. Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε τροφή συμβάλλει στην αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος, οι επιπτώσεις του οποίου ασκούν τεράστιο αντίκτυπο στο σύστημα τροφίμων. Ωστόσο οι νέες πρόοδοι στη βιώσιμη γεωργία βασίζονται σε πρακτικές αναγέννησης του οικοσυστήματος. Επενδύουν στο φυσικό περιβάλλον αντί να το εξαντλούν, χτίζοντας την υγεία του εδάφους, συστήματα καθαρού νερού και την βιοποικιλότητα. Η βιώσιμη προσέγγιση μειώνει επίσης τις βιομηχανικές εκπομπές, οικοδομώντας την περιβαλλοντική ανθεκτικότητα, προσαρμόζοντας τόσο την παραγωγή τροφίμων όσο και τη γη στην κλιματική αλλαγή. Καθώς ο πληθυσμός του πλανήτη αυξάνεται, η ζήτηση σε τρόφιμα, ενέργεια και νερό αυξάνεται και αυτή ραγδαία. Η διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ανθρώπων σε μια θρεπτική διατροφή με βιώσιμο τρόπο είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτός ο κόσμος.el
dc.format.extent77el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Πειραιώςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/*
dc.titleΗ σημασία της βιωσιμότητας και το περιβαλλοντικό αντίκτυπο της βιομηχανίας τροφίμωνel
dc.typeMaster Thesisel
dc.contributor.departmentΣχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών. Τμήμα Οικονομικής Επιστήμηςel
dc.description.abstractENThe content of this work is to report the environmental impact of food production and consumption and provide information on the development of sustainable food through companies that promote the ideas of corporate social responsibility. The environmental impact of food products occurs at all nodes of the food chain through agriculture, industry, retail as well as at the consumption stage. Impacts on one node often depend on activities on other nodes. It is impossible to separate the production, processing and distribution of food from our environment. Unfortunately, industrial production is causing large-scale environmental degradation. Industrial agriculture harms the environment through soil, air and water pollution. Conventional production degrades soil health and causes soil erosion. The high nitrogen and but nutrient content leads to eutrophication in water. Work on the production of vital food leads to surplus animal waste which pollutes the environment. These food production methods use the unique resources without replenishing them. Moreover, the way in which we produce and consume food contributes to global climate change, the effects of which have a huge impact on the food system. However, new advances in sustainable agriculture are based on ecosystem regeneration practices. They invest in the natural environment rather than depleting it, building soil health, clean water systems and biodiversity. A sustainable approach reduces industrial emissions by building environmental resistance, adapting both food production and land to climate change. As the world's population increases, demand for food, energy and water is therefore growing rapidly. Ensuring that all people have access to a nutritious diet in a sustainable way is one of the greatest challenges facing this world.el
dc.contributor.masterΒιοοικονομία, Κυκλική Οικονομία και Βιώσιμη Ανάπτυξηel
dc.subject.keywordΒιωσιμότητα τροφίμωνel
dc.subject.keywordΠεριβαλλοντικό αντίκτυποel
dc.date.defense2022-05-27


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα
Εκτός από όπου διευκρινίζεται διαφορετικά, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πειραιώς
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στείλτε μας τα σχόλιά σας
Created by ELiDOC
Η δημιουργία κι ο εμπλουτισμός του Ιδρυματικού Αποθετηρίου "Διώνη", έγιναν στο πλαίσιο του Έργου «Υπηρεσία Ιδρυματικού Αποθετηρίου και Ψηφιακής Βιβλιοθήκης» της πράξης «Ψηφιακές υπηρεσίες ανοιχτής πρόσβασης της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πειραιώς»