Ψηφιακή καταγραφή και οργάνωση πολιτιστικών μνημείων με χρήση GIS
Digital recording and organization of cultural monuments using GIS
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών ; ΓΣΠ ; Πολιτισμός ; Πολιτιστική κληρονομιά ; Διατήρηση πολιτιστικής κληρονομιάς ; Μνημεία ; Ανάλυση ; Βάση δεδομένων ; Geographic Information Systems ; GIS ; Culture ; Cultural heritage ; Cultural heritage conservation ; Monuments ; Analysis ; DatabaseΠερίληψη
Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια έχει σηματοδοτήσει την ανάπτυξη εναλλακτικών τεχνικών και καινοτόμων μεθόδων για τη διάδοση και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Πλέον οι επισκέπτες διάφορων πολιτιστικών χώρων, όπως μουσείων, αρχαιολογικών χώρων, γκαλερί κλπ., έχουν τη δυνατότητα, είτε σε πραγματικό χρόνο με φυσική παρουσία είτε από τον καναπέ του σπιτιού τους, να βιώσουν την επίσκεψη σε ένα τέτοιο χώρο ως εμπειρία, να την καταγράψουν, να την αξιολογήσουν και να την προτείνουν σε άλλους επισκέπτες.
Παρομοίως, οι δυνατότητες που δίνονται με την εξέλιξη της τεχνολογίας, για την διατήρηση και διασφάλιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι εντυπωσιακές. Τεχνολογίες όπως η 3D ψηφιακή μοντελοποίηση (BIM), η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα, τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS), η τεχνητή νοημοσύνη, και η ψηφιοποίηση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, χρησιμοποιούνται για την προστασία και αποκατάσταση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από τους πολυάριθμους φυσικούς και ανθρωπογενείς κινδύνους που την απειλούν, διασφαλίζοντας έτσι το πέρασμά της από γενιά σε γενιά.
Από τις ανωτέρω τεχνολογίες, θα μελετήσουμε στην παρούσα εργασία, τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS), τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως για την καταγραφή, αξιολόγηση και διατήρηση μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στόχος μας είναι, να εξεταστεί η χρησιμότητα των GIS ως εργαλείο για την καταγραφή και οργάνωση πολιτιστικών μνημείων, καθώς και την ανάλυση και εξαγωγή συμπερασμάτων που μπορεί να λειτουργήσουν ως βοηθητικό μέσο καθοδήγησης για το σχεδιασμό πολιτικής που θα εξασφαλίζει την αειφόρο ανάπτυξη και διατήρηση τους.
Η ανάλυση θα πραγματοποιηθεί σε μνημεία του Δήμου Αθηναίων, με βάση συγκεκριμένες ιδιότητες τους, όπως η περίοδος κατασκευής, η αρχική και τελική χρήση τους, η παρούσα κατάσταση τους κ.ά.
Θα δημιουργηθεί η βάση δεδομένων με τα εν λόγω κτίρια και εν συνεχεία, με τη βοήθεια του GIS, θα εξαχθούν οι αντίστοιχοι χάρτες ανά χαρακτηριστικό μελέτης καθώς και κάποια στατιστικά στοιχεία και διαγράμματα που θα μας βοηθήσουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων για την υπό μελέτη περιοχή.