Η ποιότητα της εκπαίδευσης. Παράγοντες και μεταρρυθμίσεις για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Οι απόψεις των γονέων για το σχολείο
The quality of education. Factors and reforms to upgrade. Parents’ aspects about school
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Εκπαιδευτικό σύστημα ; Ποιοτική εκπαίδευση ; Αξιολόγηση σχολικών μονάδων ; Αξιολόγηση εκπαιδευτικών ; Οργάνωση και διοίκηση σχολικών μονάδων ; Συμμετοχή γονέων ; Αειφόρο σχολείο ; Ικανοποίηση γονέωνΠερίληψη
Εισαγωγή: Η ποιότητα της εκπαίδευσης είναι ένα θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερο τους γονείς των μαθητών, την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και τους υπεύθυνους χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής οδηγώντας σε πλήθος μεταρρυθμίσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σκοπός: Η αποτύπωση της ικανοποίησης/δυσαρέσκειας των γονέων για την εκπαίδευση και συγκεκριμένα για τη σχολική μονάδα, τον εκπαιδευτικό αλλά και το εκπαιδευτικό σύστημα. Η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της ικανοποίησης/ δυσαρέσκειας των γονέων και των απόψεων των γονέων για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών και η σχέση μεταξύ της ικανοποίησης/ δυσαρέσκειας των γονέων και της διάθεσης που αυτοί έχουν ή της ετοιμότητας της οποίας βρίσκονται να αποδεχτούν εναλλακτικές μορφές και δομές εκπαίδευσης που προωθούνται σε διεθνές επίπεδο. Η διερεύνηση πιθανών προσδιοριστών της ικανοποίησης.
Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε μια συγχρονική μελέτη, όπου η μελετώμενη έκβαση ήταν η ικανοποίηση των γονέων από το εκπαιδευτικό σύστημα. Ο μελετώμενος πληθυσμός αποτελούνταν από 146 γονείς με παιδιά που φοιτούσαν στην πρωτοβάθμια ή/και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία ευκολίας.
Αποτελέσματα: Η μεγαλύτερη ικανοποίηση από τους γονείς σχετίζονταν με μεγαλύτερη συμφωνία ότι η αξιολόγηση και η καλύτερη οργάνωση/διοίκηση των σχολείων βελτιώνει την ποιότητα των σχολείων (p<0,05). Το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των γονέων σχετίζονταν με μεγαλύτερη ικανοποίηση από το σχολείο και με μεγαλύτερη προθυμία να μεταφέρουν το παιδί σε σχολείο μακριά από το σπίτι τους (p<0,05). Η αύξηση της ενεργής συμμετοχής των γονέων και των παιδιών στη λήψη αποφάσεων για το σχολείο σχετίζονταν με αύξηση της ικανοποίησης από το σχολείο και από τον εκπαιδευτικό (p<0,05). Τέλος, η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο εκπαιδευτικό σύστημα σχετίζονταν με μεγαλύτερη συμφωνία ότι το σχολείο φοίτησης καλύπτει τους στόχους της εκπαίδευσης (με βάσει τα κριτήρια του αειφόρου σχολείου τα οποία τέθηκαν) με τη σχέση αυτή να είναι στατιστικά σημαντική (p<0,001).
Συμπεράσματα: Η εμπλοκή των γονέων στη σχολική ζωή των παιδιών και οι εκπαιδευτικοί στόχοι που σχετίζονται με τους στόχους της εκπαίδευσης του 21ου αιώνα και τους στόχους της Εκπαίδευσης για Αειφορία είναι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ικανοποίηση των γονέων για το εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και την ποιότητα της εκπαίδευσης. Οι υπεύθυνοι χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους παράγοντες που επηρεάζουν την ικανοποίηση των γονέων από το σχολείο προκειμένου να υιοθετήσουν μέτρα και στρατηγικές που θα οδηγήσουν στην αύξηση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας του σχολείου και κατ’ επέκταση στην αύξηση της ικανοποίησης τόσο των γονέων όσο των μαθητών και των εκπαιδευτικών προωθώντας το Αειφόρο Σχολείο ως το πλέον καταλληλότερο πλαίσιο.