Δορυφόροι λογαριασμού τουρισμού: η στατιστική ανάλυση του τουρισμού και η περίπτωση της Ελλάδος
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Δορυφόροι λογαριασμού τουρισμούΠερίληψη
Στην παρούσα εργασία, επιχειρείται η μελέτη ενός σημαντικού στατιστικού εργαλείο των Δορυφόρων Λογαριασμού Τουρισμού. Χρησιμοποιώντας τους Δορυφόρους Λογαριασμού Τουρισμού και υλοποιώντας την κατάρτιση των πινάκων που τους συμπληρώνουν ολοκληρώνεται η εικόνα του τουριστικού φαινομένου και γίνεται εμφανής ο αντίκτυπος του στην οικονομία της εκάστοτε χώρας. Λόγω του ότι, οι περισσότεροι τομείς της οικονομίας μίας χώρας που επενδύει στον τουρισμό, αλληλοεπιδρούν με τους συντελεστές παραγωγής της τουριστικής βιομηχανίας, είναι πολύ σημαντική η επένδυση στην εφαρμογή των Δορυφόρων Λογαριασμού Τουρισμού. Όμως, για να γίνει αυτή υλοποίηση εφικτή, συνίσταται πρώτα η εμβάθυνση στο θεωρητικό πλαίσιο που αποτελεί τον πυρήνα της πρακτικής εφαρμογής αυτής της στατιστικής ανάλυσης. Όσο πιο ενδελεχής γίνει, η θεωρητική ανάλυση όλων των συντελεστών που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα το τουριστικό προϊόν τόσο πιο ολοκληρωμένα θα είναι τα τελικά αποτελέσματα των πινάκων που απαρτίζουν τους Δορυφόρους Λογαριασμού Τουρισμού.
Ως εκ τούτου, στην παρούσα εργασία επιχειρείται μία θεωρητική προσέγγιση των βημάτων που συνίσταται να ακολουθήσει ένας ερευνητής που επιχειρεί να υλοποιήσει την εφαρμογή των Δορυφόρων Λογαριασμού Τουρισμού. Οπότε, ξεκινώντας στο πρώτο κεφάλαιο αναλύονται τα γενικότερα στοιχεία που συντελούν τον κλάδο του τουρισμού, με σκοπό να γίνει μία εισαγωγή για το τι εστί τουρισμός καθώς και για το ποια στοιχεία είναι τα πλέον σημαντικά για την ανάπτυξη μία στατιστικής μελέτης. Στη συνέχεια στο κεφάλαιο 2 γίνεται μία εκτενής αναφορά στην τουριστική ζήτηση και σε κάθε στοιχεία ξεχωριστά που συγκαταλέγεται σε αυτή την κατηγορία, έτσι ώστε να αναδειχθεί το εύρος αυτού τομέα και συνεπώς η σημαντικότητα του στην τελική διαμόρφωση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος. Έπειτα, ακολουθεί το κεφάλαιο τρία όπου παρουσιάζεται η τουριστική προσφορά και ειδικότερα η σύνδεση της με όλους τους υπόλοιπους τομείς της τουριστικής βιομηχανίας. Όπως, συμβαίνει, σε όλα τα ευρωπαϊκά εγχειρίδια τουριστικής ανάλυσης έτσι και σε αυτή την έκθεση αναλύεται στο κεφάλαιο 4 η συμβολή της τουριστικής απασχόλησης και η σημασία που οφείλεται να της δοθεί. Ενώ, τέλος ακολουθούν τα κεφάλαια 5 και 6 όπου αναλύεται η εφαρμογή των Δορυφόρων Λογαριασμού Τουρισμού στις Ευρωπαϊκές Χώρες και την Ελλάδα αντιστοίχως.
Καταλήγοντας, τα συμπεράσματα που προκύπτουν αφορούν τη σημαντικότητα στη χρήση αυτού του τόσο σημαντικού στατιστικού εργαλείο σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και ειδικότερα στην Ελλάδα. Από τη μία μεριά, η παγκόσμια κοινότητα και πιο συγκεκριμένα οι Ευρωπαϊκές Χώρες έχουν κάνει σημαντικά βήματα για την εξέλιξη της στατιστικής ανάλυσης του τουριστικού φαινομένου αλλά και από την άλλη μεριά, η Ελλάδα επιχειρεί ως ακόλουθος της Ευρωπαϊκής δράσης να βελτιώσει σε όποιο βαθμό δύναται την ανάλυση και του δικούς της τουριστικού προσφερόμενου προϊόντος. Σ’ ένα γενικότερο πλαίσιο, το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ότι οι χώρες που επενδύουν στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη, οφείλουν να έχουν τους Δορυφόρους Λογαριασμού Τουρισμού ως βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη των πολιτικών και την υλοποίηση των δράσεων τους, γι’ αυτό το ερώτημα που επιχειρείται να απαντηθεί στην παρούσα εργασία είναι το πώς θα το επιτύχουν.