Καινοτομία στην εκπαίδευση: οι νέες τεχνολογίες, η ηγεσία και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε συνάρτηση με την καινοτομία
Innovation in education: new technologies, leadership and teacher training in relation to innovation
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Καινοτομία ; Νέες τεχνολογίες ; Ηγεσία ; ΕπιμόρφωσηΠερίληψη
Το ζήτημα περί καινοτομίας στην εκπαίδευση αποτελεί μια πολυδιάστατη έννοια, η οποία είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την παρατήρηση και επισήμανση μιας σειράς διαφόρων σύγχρονων πραγματικοτήτων που μπορεί να υφίστανται και να αναδύονται γενικότερα στα πλαίσια μιας κοινωνίας. Τέτοιες πραγματικότητες, επί παραδείγματι, μπορεί να προκύπτουν, από μεταβολές ή από την ανάγκη για την ανάδειξη νέων συνθηκών, στο χώρο της οικονομίας ή της αγοράς εργασίας κλπ. Η εξέλιξη και η αλλαγή που επιδιώκεται ή επιτάσσεται πολιτικά και κοινωνικά δημιουργεί την ανάγκη, ο όρος καινοτομία να αξιολογηθεί, να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί από την εκπαιδευτική πολιτική.
Η παρούσα εργασία έχοντας ως βασικό γνώμονα την καινοτομία στην εκπαίδευση, προσπάθησε να μελετήσει την συνδεσιμότητα της με τις ψηφιακές τεχνολογίες, οι οποίες έχουν εισχωρήσει στην καθημερινή ζωή, τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των εκπαιδευόμενων. Παράλληλα είναι εμφανές πως η προώθηση και η εφαρμογή καινοτομιών στην εκπαιδευτική διαδικασία, εξαρτάται εν πολλοίς από μια σειρά παραμέτρων. Κάτι τέτοιο, για παράδειγμα, αφορά την παρουσία και το ρόλο της εκπαιδευτικής ηγεσίας, αναφορικά με την εφαρμογή των καινοτομιών ή το ρόλο των συστημάτων επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών γενικά αλλά και ειδικά πάνω σε καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Στο ερευνητικό μέρος της παρούσας εργασίας υφίσταται μια μελέτη, μέσω της οποίας αναδεικνύεται το στοιχείο των θέσεων των εκπαιδευτικών, αναφορικά με την καινοτομία στην εκπαίδευση. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την στατιστική ανάλυση ερωτηματολογίων, που διανεμήθηκαν σε ένα δείγμα πληθυσμού 40 ατόμων. Οι ερωτώμενοι είναι εκπαιδευτικοί που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων, και ανήκουν είτε στη πρωτοβάθμια είτε στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι ερωτήσεις προέκυψαν σε συνάρτηση με τις προαναφερθέντες παραμέτρους, δηλαδή τις σύγχρονες τεχνολογίες, τα προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και τη σχολική ηγεσία. Οι ερωτήσεις επιδιώχθηκε να απαντήσουν σε τέσσερα ερευνητικά ερωτήματα. Ενδεικτικά δίδεται: «Βάσει της άποψης των εκπαιδευτικών, μπορούν οι σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες να θεωρηθεί, πως συμβάλουν στην προώθηση καινοτομιών στην εκπαιδευτική διαδικασία;». Τα συμπεράσματα της έρευνας, που διεξήχθη παρουσιάζονται αναλυτικά στο ερευνητικό τμήμα της εργασίας.