Η εξέλιξη της αντίληψης της έννοιας του χώρου σε παιδιά προσχολικής ηλικίας μέσα από τη χρήση του προγραμματιζόμενου παιχνιδιού Beebot
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Διδακτική παρέμβαση ; Προσχολική ηλικία ; Έννοιες του χώρου ; Προσανατολισμός ; Πλοήγηση ; Χάρτες ; Προγραμματιζόμενο παιχνίδι BeebotΠερίληψη
Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση μιας διδακτικής παρέμβασης με τη χρήση του προγραμματιζόμενου παιχνιδιού Beebot. Η διδακτική μας παρέμβαση εφαρμόστηκε σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (5-6 ετών) με στόχο την εξέλιξη της αντίληψης τους σχετικά με στις έννοιες του χώρου. Οι στόχοι που θέσαμε κατά την παρέμβαση βασίστηκαν στους στόχους που θέτει το νέο Αναλυτικό πρόγραμμα (2019) καθώς και το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (ΔΕΠΠΣ) για το Νηπιαγωγείο.
Ειδικότερα, στην παρέμβαση συμμετείχαν έξι νήπια τα οποία χωρίστηκαν σε δύο ισόποσες ομάδες των τριών ατόμων. Τα νήπια αυτά αξιολογήθηκαν στην αρχή του προγράμματος με τη μέθοδο pre-test, ώστε να εξεταστούν οι αρχικές γνώσεις και το επίπεδο τους σε σχέση με τις χωρικές έννοιες «μπροστά», «πίσω», «αριστερά» και «δεξιά». Επιπλέον, αξιολογήθηκαν και οι ικανότητες προσανατολισμού, πλοήγησης και χρήσης χάρτη. Στη συνέχεια, τα νήπια ολοκλήρωσαν ένα πενταήμερο πρόγραμμα διδακτικών δραστηριοτήτων που στόχευαν στην βελτίωση και στην εξέλιξη των αρχικών γνώσεων των μαθητών στις χωρικές έννοιες. Μετά το τέλος της παρέμβασης, δόθηκε ένα χρονικό περιθώριο μιας εβδομάδας και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε τελική αξιολόγηση με τη μέθοδο των post-test. Τα pre και post-test συγκρίθηκαν μεταξύ τους ώστε να συλλέξουμε στοιχεία για το κατά πόσο επιτεύχθηκαν οι αρχικοί στόχοι που θέσαμε.
Τα αποτελέσματα που συλλέξαμε από την αξιολόγηση, έδειξαν ότι τα νήπια παρουσιάζουν μια συνεχή βελτίωση και εξέλιξη στην κατανόηση και τη χρήση των χωρικών εννοιών καθώς και στη διαδικασία πλοήγησης των εαυτών τους ή κάποιου αντικειμένου πάνω σε ένα σύστημα αναφοράς. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, είναι ικανά να αντιληφθούν στοιχεία όπως η σχετική θέση των αντικειμένων καθώς και η θέση των αντικειμένων σε σχέση με ένα σταθερό σύστημα αναφοράς.
Τέλος, μέσα από τη παρούσα διπλωματική εργασία συμπεραίνεται ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι ικανά να προσεγγίσουν έννοιες του χώρου μέσα από ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και να εργαστούν πάνω σε αυτές, όταν η εκπαιδευτικός έχει δημιουργήσει κατάλληλα δομημένες δραστηριότητες και ένα οργανωμένο πλαίσιο υλοποίησής τους.