Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως πηγή προέλευσης τουριστών στην Ελλάδα, ανάλυση αφίξεων – προβλέψεις
The countries of the European Union as a source of origin of tourists in Greece, arrival analysis – forecasts
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Τουρισμός ; Ελληνικό τουριστικό προϊόν ; Ευρώπη ; Χώρες Ευρώπης ; Ευρωπαϊκή Ένωση ; (27) Χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης ; Σύνδεση Ελλάδας – Ευρωπαϊκής Ένωσης ; Ιστορία ; Διμερείς σχέσεις ; Οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ; Διείσδυση ; Χρονοσειρές ; Αφίξεις τουριστών ; Στατιστικό πρόγραμμα Statgraphics ; Πρόβλεψη ; Ισχυροποίηση δεσμώνΠερίληψη
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει σαν αντικείμενο της, την διερεύνηση των στοιχείων του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα, με την διεξαγωγή μελέτης για τους τουρίστες που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σαν σύνολο 27 χωρών.
Στα πλαίσια της παρούσας εργασίας, αναλύθηκε ο αριθμός αφίξεων των τουριστών, έχοντας σαν πηγή προέλευσης τους την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως σύνολο, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία λήφθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος. Τα συγκεκριμένα στοιχεία προέκυψαν από την έρευνα συνόρων, την οποία πραγματοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδος, συνεργαζόμενη με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Τα στοιχεία στα οποία βασίζεται το αντικείμενο της παρούσας εργασίας, αφορούν τις μηνιαίες αφίξεις τουριστών από τις 27 χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως σύνολο, προς την Ελλάδα, για την χρονική περίοδο Ιανουάριος 2010 - Δεκέμβριος 2019. Τα εν λόγω στοιχεία, αποτέλεσαν το σύνολο των παρατηρήσεων, οι οποίες οδήγησαν στην πρόβλεψη του αριθμού των αφίξεων των τουριστών από τις 27 χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως σύνολο, προς την Ελλάδα, για τους επόμενους 12 μήνες (Ιανουάριος 2020 – Δεκέμβριος 2020), μέσω της χρήσης του στατιστικού προγράμματος «Statgraphics Centurion XV.II».
Στην παρούσα εργασία, αναφέρεται και η σημαντικότητα της επιδίωξης για αύξηση του αριθμού τουριστών από τις 27 χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού μία πιθανή αύξηση του μεγάλου ετήσιου όγκου εισερχόμενων τουριστών, στην Ελλάδα, από αυτές τις χώρες, είτε μεγάλης είτε μικρής κλίμακας, θα είχε την δυνατότητα να επιφέρει πολλά ευεργετικά αποτελέσματα στον Ελληνικό τουρισμό και κατ’ επέκταση, μεταξύ άλλων, στον οικονομικό, κοινωνικό και εργασιακό τομέα της χώρας μας.
Η αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα, από τις 27 χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσε να εξομαλύνει, ως προς ένα βαθμό, την εποχικότητα, η οποία αναμφισβήτητα επικρατεί στον τομέα του τουρισμού και επίσης θα μπορούσε να βοηθήσει στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου στην χώρα μας. Συνεπώς, η διεύρυνση αυτή, απαρτίζει μια σημαντική προοπτική ώστε να δημιουργηθούν νέες επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο και έτσι να οδηγήσουν στην μείωση της ανεργίας, όπως και την αύξηση του Α.Ε.Π. της χώρας μας.