Διαχείριση & βελτιστοποίηση λειτουργιών cross-docking. Μελέτη περίπτωσης στην εταιρεία ΦΟΥΝΤΛΙΝΚ Α.Ε.
Master Thesis
Συγγραφέας
Φιλιππούση, Λουίζα - Μαρία
Ημερομηνία
2021Επιβλέπων
Σοφιανοπούλου, ΣτυλιανήΠροβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Εφοδιαστική αλυσίδα ; Logistics ; Cross docking ; Κέντρα διανομείς ; 3PLΠερίληψη
Η διαδικασία του cross-docking είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται πλέον από πολλές επιχειρήσεις για τη διαχείριση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Ένα κέντρο cross-dock είναι το μέρος της αλυσίδας που χρησιμοποιείται για μεταφόρτωση των εμπορευμάτων χωρίς ενδιάμεση αποθήκευση. Αυτό βοηθάει στη μείωση του συνολικού κόστους κατά μήκος της Εφοδιαστικής, καθώς έχει μηδενικό ή σχεδόν μηδενικό απόθεμα.
Για να κατανοήσουμε τη συγκεκριμένη διαδικασία και το πόσο σημαντική είναι σε μία εφοδιαστική αλυσίδα θα πρέπει να κατανοήσουμε όλες τις διαδικασίες που συμβαίνουν κατά μήκος της. Οι πέντε βασικές διαδικασίες των Logistics είναι η επεξεργασία των παραγγελιών, η διαχείριση του αποθέματος, η αποθήκευση (material handling - συσκευασία), η μεταφορά και το δίκτυο των εγκαταστάσεων. Ο κλάδος των Logistics και της Εφοδιαστικής έχει ως στόχο να ελαχιστοποιήσει το κόστος σε κάθε μία από τις πέντε αυτές λειτουργίες, ώστε να πετύχει τη συνολική μείωση του κόστους και της τελικής τιμής. Παρόλα αυτά, η ελαχιστοποίηση του κόστους μπορεί να επιτευχθεί λαμβάνοντας υπόψη την κάθε αλυσίδα εφοδιασμού ως ένα σύνολο. Με βάση αυτό το σκεπτικό ένας μέλος είναι πιθανό να υποστεί μεγαλύτερο κόστος προκειμένου να μειωθεί το συνολικό. Ένας τρόπος, για να το καταφέρουν οι εταιρείες είναι και η μέθοδος του cross-docking.
Η παρούσα εργασία έχει ως σκοπό να δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτή τη λειτουργία της Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Για να επιτευχθεί αυτό όμως πρέπει πρώτα να αναλυθούν οι λειτουργίες της Εφοδιαστικής καθώς και το ρόλο της. Έτσι στο 2ο κεφάλαιο της εργασίας θα αναλυθούν οι έννοιες της Εφοδιαστικής και των Logistics και η διαφορά που έχουν αυτοί οι δύο όροι. Θα εξηγηθούν αναλυτικά οι βασικές λειτουργίες της Εφοδιαστικής, καθώς και η σημασία της για τις επιχειρήσεις, τον πελάτη, την κοινωνία και το περιβάλλον.
Η αποθήκευση και τα κέντρα διανομής αποτελούν αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, μειώνοντας σημαντικά το κόστος μεταφοράς. Σε ένα κέντρο διανομής οι βασικές λειτουργίες που πραγματοποιούνται είναι: η παραλαβή, η αποθήκευση, η συλλογή των παραγγελιών και τέλος η αποστολή τους. Για την κάθε εργασία- λειτουργία υπάρχει συγκεκριμένος χώρος μέσα στην αποθήκη. Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο, στη ροή των διαδικασιών και των προϊόντων, έχει και η διάταξη μιας αποθήκης. Έτσι, όταν ο χώρος παραλαβής και ο χώρος παραλαβής βρίσκονται στην ίδια μεριά αναφερόμαστε στη ροή αποθήκης τύπου U, ενώ όταν αυτές οι διαδικασίες βρίσκονται απέναντι η ροή ονομάζεται διαμπερής. Όλα αυτά θα αναλυθούν αναλυτικότερα στο 3ο κεφάλαιο της εργασίας.
Στο 4ο κεφάλαιο θα γίνει εκτενής αναφορά στη διαδικασία του cross-docking. Η διαδικασία αυτή αναπτύχθηκε κυρίως λόγω της ανάγκης για μείωση του αποθέματος, και κατά συνέπεια τη μείωση του κόστους κατά μήκος όλης της αλυσίδας καθώς και για πιο γρήγορη εξυπηρέτηση των πελατών. Κάποια πλεονεκτήματα του cross-docking είναι:
• η μείωση του κόστους (κόστος αποθήκευσης, κόστος αποθέματος-εκμετάλλευσης, κόστος χειρισμού, κόστος εργασίας)
• ο μικρότερος χρόνος παράδοσης (από προμηθευτή σε πελάτη)
• η βελτίωση της εξυπηρέτησης των πελατών
• η μείωση του χώρου αποθήκευσης και του αποθέματος
• η μείωση του χρόνου παραμονής του αποθέματος στην αποθήκη – ταχύτερη κυκλοφορία των αποθεμάτων
• ο μειωμένος κίνδυνος απώλειας και ζημίας.
Κατά κύριο λόγο το cross-docking προτιμάται για προϊόντα με σταθερό ρυθμό ζήτησης και χαμηλό κόστος ανά μονάδας αποθέματος.
Το cross-docking μέσα σε ένα κέντρο διανομής μπορεί να χαρακτηριστεί από τα τις εργασίες που γίνονται μέχρι τη φόρτωση των εμπορευμάτων. Έτσι μπορεί να υπάρχει το καθαρό cross-docking όπου τα προϊόντα παραλαμβάνονται και φορτώνονται κατευθείαν ή το cross-docking δύο ή περισσότερων επιπέδων που πραγματοποιούνται και εργασίες προστιθέμενης αξίας. Επίσης, μία τέτοια διαδικασία χαρακτηρίζεται από τα φυσικά, τα λειτουργικά χαρακτηριστικά και τα χαρακτηριστικά ροής.
Στο τελευταίο κεφάλαιο, θα παρουσιαστεί και θα εξεταστεί μία μελέτη περίπτωσης σε μια εταιρεία 3PL. Η ανάλυση του συγκεκριμένου case study θα βασιστεί στη βιβλιογραφία και τη θεωρία και θα παρουσιαστούν τρόποι ώστε οι εργασίες να πραγματοποιούνται καλύτερα και τα προϊόντα να παραμένουν λιγότερο χρόνο στο κέντρο διανομής.