Essays in business strategy, sustainability and innovation
Δοκίμια στην επιχειρησιακή στρατηγική, βιωσιμότητα και καινοτομία
Doctoral Thesis
Συγγραφέας
Γιάκα, Μαρία
Giaka, Maria
Ημερομηνία
2020Επιβλέπων
Φαφαλιού, ΕιρήνηFafaliou, Irene
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
ESG ; Sustainability ; Innovation ; Longevity ; ESG reputational risk ; Trademarks ; PatentsΠερίληψη
Το θέμα της παρούσας διδακτορικής διατριβής είναι η διερεύνηση της σπουδαιότητας των στρατηγικών εταιρικής βιωσιμότητας και καινοτομίας, που υιοθετούν οι σύγχρονες επιχειρήσεις και ειδικότερα ένα μεγάλο δείγμα αμερικανικών εταιρειών εισηγμένων στο χρηματιστήριο. Ειδικότερα, η διατριβή αποτελείται από τρία ανεξάρτητα δοκίμια. Το πρώτο δοκίμιο εστιάζει στην κριτική επισκόπηση των βασικών περιοχών της ακαδημαϊκής έρευνας για την εταιρική βιωσιμότητα και τις θεωρητικές επιπτώσεις της στην επιχειρηματική ευημερία. Το δεύτερο δοκίμιο, το οποίο παρέχει εμπειρικά στοιχεία για το θέμα, εξετάζει και αξιολογεί την επίδραση των διαφορετικών πτυχών της καινοτομίας στην εταιρική βιωσιμότητα σε ποσοτικούς όρους και το τρίτο δοκίμιο διερευνά αν η εταιρική βιώσιμη απόδοση σχετίζεται με τη μακροζωία των επιχειρήσεων στην αγορά.
Το πρώτο δοκίμιο, το οποίο παρουσιάζεται στο Κεφάλαιο 2, εξετάζει τη βιβλιογραφία για την εταιρική βιωσιμότητα και αναλύει την διαχρονική εξέλιξή της ως μέρος της επιχειρησιακή στρατηγικής των σύγχρονων εταιρειών καθώς και των συνεπειών της. Συγκεκριμένα, το πρώτο δοκίμιο βασίστηκε σε ένα μεγάλο αριθμό έγκυρων δευτερογενών μελετών προκειμένου να αναδειχθούν οι ομοιότητες και διαφορές των ερευνών στον τομέα, αλλά κυρίως να αναδειχθούν οι περιορισμοί των υφιστάμενων ερευνητικών προσπαθειών. Η έννοια της Κοινωνικά Υπεύθυνης Επένδυσης (Socially Responsible Investment - SRI) καθώς και η έννοια του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της εταιρικής διακυβέρνησης (Environmental, Social and Governance - ESG) διευκρινίζονται μέσω της διερεύνησης της ιστορικής εξέλιξης της έννοιας της εταιρικής βιωσιμότητας. Επίσης, αναλύονται οι τρεις πυλώνες της εταιρικής βιωσιμότητας (ESG) και διερευνάται ο ρόλος της ενσωμάτωσης της στις επιχειρησιακές στρατηγικές ως μέσο για τη δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.
Το δεύτερο δοκίμιο, το οποίο παρουσιάζεται στο Κεφάλαιο 3, διερευνά τη σχέση μεταξύ της εταιρικής βιωσιμότητας και της καινοτομίας. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι διάφορες πτυχές της καινοτομίας, καθώς και το ESG ως εργαλείο μετριασμού των κινδύνων, συλλέγονται και ελέγχονται. H συγκεκριμένη εμπειρική έρευνα χρησιμοποιεί ένα μοναδικό σύνολο δεδομένων που αποτελείται από 1.048 εταιρείες που είναι διασκορπισμένες σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ κατά την περίοδο 2007-2016. Τα ευρήματα είναι βασισμένα σε πλήθος προηγμένων στατιστικών ελέγχων και οικονομετρικών υποδειγμάτων και αποκαλύπτουν ότι ο βασικός μηχανισμός για την επίτευξη της εταιρικής βιωσιμότητας είναι μέσω της ανάπτυξης καινοτομίας.
To τρίτο δοκίμιο, το οποίο παρουσιάζεται στο Κεφάλαιο 4, διερευνά τη σχέση μεταξύ της εταιρικής βιώσιμης επίδοσης και της επίτευξης της μακροζωίας των επιχειρήσεων στην αγορά. H συγκεκριμένη εμπειρική ανάλυση χρησιμοποιεί ένα σύνολο δεδομένων από 1.585 εταιρείες των ΗΠΑ κατά την περίοδο 2007-2016. Με βάση τις εκτιμήσεις ανάλυσης επιβίωσης (survival analysis estimations), τα ευρήματα δείχνουν ότι οι εταιρείες με υψηλότερη βιώσιμη απόδοση είναι πιο πιθανό να παραμείνουν εισηγμένες στη χρηματιστηριακή αγορά για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους και επομένως να ωφελούν σε μεγαλύτερο βαθμό τους επενδυτές.
Τέλος, το Κεφάλαιο 5, με βάση τα ευρήματα που προέκυψαν από τη θεωρητική έρευνα στο Κεφάλαιο 2 και την ποσοτική έρευνα στα Κεφάλαια 3 και 4, παρουσιάζει και συζητά τα κύρια συμπεράσματα σχετικά με τις επιχειρησιακές στρατηγικές, τη βιωσιμότητα και την καινοτομία. Περιγράφει επίσης τη θεμελιώδη συνεισφορά της παρούσας διατριβής και προσφέρει προτάσεις για μελλοντική έρευνα για την εταιρική βιωσιμότητα.