dc.contributor.advisor | Διδασκάλου, Ελένη | |
dc.contributor.author | Νικολοπούλου, Αναστασία | |
dc.date.accessioned | 2020-07-23T08:36:55Z | |
dc.date.available | 2020-07-23T08:36:55Z | |
dc.date.issued | 2020-07-22 | |
dc.identifier.uri | https://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/12826 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26267/unipi_dione/249 | |
dc.description.abstract | Η παρούσα εργασία, πραγματεύεται το πώς θα μπορούσαν οι οικογενειακές επιχειρήσεις (μικρομεσαίες) να αποκτήσουν ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να καταφέρουν να υπερέχουν έναντι των λοιπών οικογενειακών επιχειρήσεων, τις οποίες και κατά βάση ανταγωνίζονται. Σκοπός λοιπόν, είναι να εντοπιστούν καινοτόμες πρακτικές, για αυτές τις επιχειρήσεις, ώστε να αποκτήσουν αυτό το πλεονέκτημα. Πρέπει λοιπόν, να μελετηθούν και να βρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε αυτές να μπορούν να επιβιώνουν και να υπερέχουν έναντι των υπολοίπων.
Ως αρχικό κομμάτι της εργασίας, θα ήταν σκόπιμο να διευκρινιστούν κάποιες έννοιες, όπως τι είναι μάνατζμεντ, τι είναι η στρατηγική και από τι απαρτίζεται. Αργότερα, πριν αποτυπωθούν οι έννοιες της οικογένειας, της οικογενειακής επιχείρησης, από τι αυτές αποτελούνται, αλλά και η συμβολή της καινοτομίας στην απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, θα πραγματωθεί πρώτα ανάλυση του περιβάλλοντος της επιχείρησης (εσωτερικού και εξωτερικού). Θα αναφερθεί, επίσης, η υφιστάμενη οικονομική κατάσταση και το κατά πόσο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν, ακόμη και σήμερα, αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας.
Κλείνοντας την εργασία, θα σημειωθεί ο λόγος που είναι αναγκαίο οι επιχειρήσεις, ειδικά σήμερα, να δημιουργούν συνεχώς αξία στον καταναλωτή, ώστε να αποκτάται και να διατηρείται ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αλλά και το πώς αυτό πρέπει να εφαρμόζεται, προκειμένου να καταφέρουν να κρατούν τους πελάτες τους, αλλά και να αποκτούν ολοένα και περισσότερους για να μπορούν να επιβιώνουν στο χώρο.
Αντικείμενο μελέτης, θα αποτελέσει μια οικογενειακή επιχείρηση, ένα εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, που λειτουργεί στον κλάδο αυτόν, των γλυκών, για παραπάνω από 20 χρόνια και εδρεύει στην Αττική. Σκοπός, είναι να αναλυθεί αρχικά η υφιστάμενη κατάσταση της επιχείρησης, ώστε μετά να εντοπιστούν εκείνες οι πρακτικές, που θα την κάνουν να αποκτήσει ένα διατηρήσιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να υπερέχει έναντι των ανταγωνιστών της. | el |
dc.format.extent | 149 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Πειραιώς | el |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.title | Καινοτόμες πρακτικές για την επίτευξη ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στις μικρομεσαίες (οικογενειακές) επιχειρήσεις | el |
dc.title.alternative | Innovative practices to achieve competitive advantage in small and medium (family) enterprises | el |
dc.type | Master Thesis | el |
dc.contributor.department | Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών. Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων | el |
dc.description.abstractEN | This paper deals with how family businesses (small and medium-sized) could gain a strong competitive advantage and be able to excel over other family businesses, which are basically competing. The aim is therefore to identify innovative practices for these companies in order to gain this advantage. Therefore, effective ways must be studied and found for small and medium-sized enterprises, so that they can survive and excel over the rest.
As an initial part of the work, it would be useful to clarify some concepts, such as what management is, what strategy is and what it consists of. Later, before capturing the concepts of family, family business, what they consist of, but also the contribution of innovation to gaining a competitive advantage, an analysis of the business environment (internal and external) will be performed first. It will also mention the current economic situation and whether small and medium enterprises are, even today, an integral part of the Greek economy.
Closing the work, it will be noted the reason why it is necessary for companies, especially today, to constantly create value in the consumer, in order to gain and maintain a competitive advantage, but also how this must be applied in order to be able to retain customers but also to acquire more and more in order to survive in space.
The object of study will be a family business, a confectionery workshop, which operates in this branch of sweets for more than 20 years and is based in Attica. The purpose is to first analyze the current situation of the company, in order to identify those practices that will make it gain a sustainable competitive advantage and excel over its competitors. | el |
dc.contributor.master | Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) | el |
dc.subject.keyword | Οικογενειακές επιχειρήσεις | el |
dc.subject.keyword | Στρατηγική | el |
dc.subject.keyword | Καινοτομία | el |
dc.subject.keyword | Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα | el |
dc.date.defense | 2020-07-20 | |