Εφαρμογή μοντέλων πιστοληπτικής ικανότητας και πρόβλεψης πτώχευσης στις οικονομικές καταστάσεις ελληνικών επιχειρήσεων
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Πρόβλεψη πτώχευσης ; Μοντέλα πιστοληπτικής ικανότητας ; Μοντέλα πρόβλεψης πτώχευσηςΠερίληψη
Αρχικά στην παρούσα διπλωματική αναλύεται το τραπεζικό σύστημα, οι τρόποι άντλησης ρευστότητας από τις τράπεζες και εισάγεται η έννοια των οικονομικών κύκλων. Αναφέρονται επίσης, πρόσφατα στοιχεία για την ελληνική οικονομία, με σκοπό να αντιληφθεί ο αναγνώστης την σημασία της πιστοληπτικής ανάλυσης και της πρόβλεψης πτώχευσης, για την περίοδο που διανύουμε. Κατόπιν, αναφέρονται οι τραπεζικοί κανονισμοί και οι τρόποι ελέγχου της πιστοδοτικής ικανότητας των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων.
Στα επόμενα δύο κεφάλαια πραγματοποιείται εκτενής αναφορά των μεθόδων ανάλυσης της πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων, των σημαντικότερων υποδειγμάτων ανάλυσης πιστοληπτικής ικανότητας, όπως επίσης και των μοντέλων πρόβλεψης πτώχευσης που έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στο παρελθόν και συνεχίζουν να εφαρμόζονται ακόμη και σήμερα.
Μετά την παρουσίαση και ανάλυση των μοντέλων, επιλέχθηκαν με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, τα μοντέλα πρόβλεψης πτώχευσης Altman Z-Score (1968), Altman Z '-Score (1983) και Ζ ''-Score (1995), ώστε να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα πρόβλεψης τους, με τη χρήση οικονομικών καταστάσεων ελληνικών επιχειρήσεων. Τέλος, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της έρευνας.