Ηλικία συνταξιοδότησης και θνησιμότητα στην Ελλάδα και σε χώρες της Ευρώπης το 2015
Age at retirement and mortality in Greece and other European countries in 2015
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Θνησιμότητα ; Ηλικία συνταξιοδότησης ; Πρόωρη συνταξιοδότηση ; Συνταξιοδοτικά συστήματαΠερίληψη
Την εποχή που διανύουμε, ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στη ζωή των ανθρώπων είναι η ηλικία συνταξιοδότησης. Στη συγκεκριμένη διπλωματική εργασία ασχολούμαστε με την ηλικία συνταξιοδότησης και την ένταση θνησιμότητας στις χώρες της Ευρώπης και στην Ελλάδα το 2015. Για την υλοποίηση της έρευνας μας χρησιμοποιούμε στοιχεία από το 6ο κύμα της έρευνας SHARE που υλοποιήθηκε το 2015 καθώς και στοιχεία για τους θανάτους που παρατηρήθηκαν μέσα στα επόμενα 2 έτη (μέχρι το 7ο κύμα, 2017).
Το πρώτο κεφάλαιο, αναφέρεται σε έννοιες της νοσηρότητας/θνησιμότητας και στις κύριες αιτίες θανάτου σε Ευρώπη και Ελλάδα. Επιπλέον, γίνεται ανάλυση του κανονικού και πρόωρου συστήματος συνταξιοδότησης για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Στο 2ο κεφάλαιο, ασχολούμαστε με την παρουσίαση και την περιγραφική ανάλυση δεδομένων από την έρευνα SHARE. Η ανάλυση αυτή, αναφέρεται σε διαφοροποιήσεις των επιπέδων θνησιμότητας και της τρέχουσας απασχόλησης σε σχέση με μεταβλητές που αναφέρονται σε δημογραφικά και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά, στην Υγεία, σε επικίνδυνες συμπεριφορές και τέλος στην ηλικία συνταξιοδότησης. Το 3ο κεφάλαιο, περιέχει τη μέθοδο και την ανάλυση μοντέλων λογιστικής παλινδρόμησης. Τα μοντέλα λογιστικής παλινδρόμησης, υλοποιούνται για να διαπιστωθεί η επίδραση των παραπάνω μεταβλητών στη θνησιμότητα, καθώς και η επίδραση της ηλικίας συνταξιοδότησης.
Τέλος, στο 4ο κεφάλαιο αναλύονται και συζητώνται τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη και από την ανάλυση των δεδομένων της λογιστικής παλινδρόμησης. Σχετικά με τ’ άτομα που δεν περιορίζονται σε δραστηριότητες, παρατηρήθηκε ότι έχουν μικρότερη σχετική πιθανότητα θανάτου σε σχέση με όσους περιορίζονται. Επίσης, η ηλικία συνταξιοδότησης παρουσιάζει μια μείωση στη σχετική πιθανότητα θνησιμότητας, καθώς αυξάνεται η ηλικία.