Εφαρμογή της μεθόδου PBL σε ένα CSCL περιβάλλον για την διεπιστημονική προσέγγιση των Μαθηματικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
PBL ; CSCL ; Interdisciplinary approach ; Εκπαίδευση ; Μαθηματικά ; MoodleCloud platformΠερίληψη
Η PBL (Problem Based Learning) είναι μια εκπαιδευτική στρατηγική η οποία εφαρμόστηκε αρχικά στον τομέα της ιατρικής και έπειτα επεκτάθηκε και σε πολλούς άλλους επιστημονικούς κλάδους. Είναι μια τεχνική μάθησης με την οποία οι μαθητές αποκτούν απαραίτητες δεξιότητες όπως η κριτική σκέψη, η συνεργασία ή η επίλυση ενός προβλήματος. Για τον λόγο αυτό, πολλοί εκπαιδευτικοί στον τομέα των μαθηματικών που επιθυμούν να βελτιώσουν την επίδοση των μαθητών, εφαρμόζουν την μέθοδο αυτή η οποία προσφέρει υψηλή βελτίωση.
Ως αποτέλεσμα αυτού, κρίνεται αναγκαία η περαιτέρω έρευνα έτσι ώστε να ελεγχθεί κατά πόσο η μέθοδος αυτή μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην διαδικασία επίλυσης ενός προβλήματος με υψηλό βαθμό δυσκολίας το οποίο απαιτεί πέρα από τις γνώσεις των μαθηματικών και γνώσεις φυσικής για την επιτυχημένη επίλυσή του.
Η παρούσα εργασία υλοποιεί ένα σενάριο βασισμένο στις βασικές αρχές της PBL και της συνεργατικής στρατηγικής Think-Pair-Share σε ένα τεχνολογικά υποστηριζόμενο περιβάλλον MoodleCloud με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας και της επίλυσης προβλήματος, καθώς και την αποτροπή απόκτησης επιφανειακών γνώσεων σε μαθητές Β’ Γυμνασίου.
Ο σκοπός της έρευνας είναι η κατανόηση των μαθηματικών πάνω σε μία συγκεκριμένη ενότητα, εξισώσεις πρώτου βαθμού, με παράλληλη συσχέτιση των μαθηματικών με την φυσική, παρέχοντας έτσι την δυνατότητα κατανόησης της σπουδαιότητάς τους, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσονται σημαντικές δεξιότητες.
Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης μας, η χρήση ενός σεναρίου το οποίο βασίζεται στις αρχές του PBL μέσα σε ένα τεχνολογικά υποστηριζόμενο περιβάλλον ενισχύει τις δεξιότητες των μαθητών ως προς την συνεργασία, την επίλυση προβλήματος και την υπευθυνότητα. Επίσης, ο συνδυασμός των μαθηματικών και της φυσικής έγινε επιτυχημένα και οι μαθητευόμενοι αξιολογούν θετικά την βελτίωσή τους κατά την διάρκεια την εκπαίδευσης.