Ανάλυση και αξιολόγηση της εταιρείας Μουστάκα ΑΕΒΕ
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Οικονομική ανάλυση ; ΑριθμοδείκτεςΠερίληψη
Οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις και δείκτες που επελέγησαν, επελέγησαν για να αναδείξουμε την χρηματοοικονομική λογιστική ως την επιστήμη με την οποία εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα για τις οικονομικές μονάδες και το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται, και ως μέσο ανάλυσης των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.
Για την αναγνώριση του πλαισίου αναφοράς της εργασίας επιβάλλεται η μελέτη πρώτον του ισολογισμού της εταιρείας ο οποίος είναι η βασικότερη οικονομική κατάσταση για την χρηματοοικονομική θέση της επιχείρησης. Δεύτερον η κατάσταση αποτελεσμάτων η οποία μας δείχνει τα αποτελέσματα της οικονομικής διαχείρισης των πόρων της επιχείρησης και τρίτον η επιλογή των κατάλληλων αριθμοδεικτών οι οποίοι θα συνδυάσουν τις δύο παραπάνω καταστάσεις και θα μας δώσουν την πληροφορία για την επίδοση της επιχείρησης.
Αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας αποτελεί η χρηματοοικονομική ανάλυση της επιχείρησης Μουστάκας με την χρήση αριθμοδεικτών. Στα κεφάλαια που ακολουθούν περιγράφεται ο κλάδος, εξετάζονται οι οικονομικές καταστάσεις και παρουσιάζονται κύριοι χρηματοοικονομικοί δείκτες της επιχείρησης.
Σκοπός της παρούσης εργασίας είναι να εξάγει από την ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων, βέβαια, ασφαλή και χρήσιμα συμπεράσματα, με επαρκή ανάλυση εντός του πλαισίου αρχών και της μεθοδολογίας της χρηματοοικονομικής λογιστικής.
Στα βασικά συμπεράσματα της εργασίας είναι καταρχήν ότι η ρευστότητα αποτελεί τον κύριο λόγο λειτουργίας των επιχειρήσεων και ο Μουστάκας θα πρέπει να προβεί σε επιπλέον ενέργειες για την βελτίωση αυτού του τομέα.
Επιπλέον μπορούμε να δούμε ότι χρόνο με το χρόνο αυξάνονται οι πωλήσεις συνεχώς, σε μια περίοδο όπου η ύφεση στην οικονομία ήταν μεγαλύτερη από ποτέ. Η εταιρεία άντεξε τις πιέσεις της αγοράς.
Κλείνοντας καλό είναι να τονίσουμε ότι ένα σημαντικό μάθημα που έμαθαν οι επιχειρήσεις είναι η σημαντικότητα της εξωστρέφειας. Πολλές από αυτές επιβίωσαν λόγο του γεγονότος ότι άρχισαν να βγαίνουν εκτός συνόρων και να δραστηριοποιούνται σε περισσότερες αγορές. Ένα καλό θέμα για μελλοντική έρευνα θα ήταν να συγκρίνουμε την χρηματοοικονομική απόδοση παρόμοιων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αγορές του εξωτερικού και αυτές που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στην Ελλάδα. Μέσα από αυτό θα καταλάβουμε πως πρέπει να πορευτούν οι ελληνικές επιχειρήσεις στο μέλλον.