Συστήματα επιχειρηματικής ευφυΐας για την υποστήριξη λήψης αποφάσεων
Master Thesis
Συγγραφέας
Λαμπρινουδάκης, Γεώργιος
Ημερομηνία
2019-11-05Επιβλέπων
Γεωργακέλλος, ΔημήτριοςΠροβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Επιχειρήσεις ; Επιχειρηματική ευφυΐα ; Λήψη αποφάσεωνΠερίληψη
Τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν ένα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, ενώ παράλληλα προσπαθούν να δραστηριοποιηθούν ή να αναπτύξουν τις πωλήσεις τους στο εξωτερικό. Οι απαιτήσεις, ο ανταγωνισμός καθώς και οι δυσκολίες υποχρεώνουν τους οργανισμούς να λάβουν τις σωστές αποφάσεις τη σωστή χρονική στιγμή. Για τη επιτυχή ανταπόκριση των επιχειρήσεων σε αυτές τις νέες προκλήσεις είναι απαραίτητη η αναβάθμιση των διοικητικών πρακτικών και βελτίωση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων. Προαπαιτούμενο για αυτό είναι η βαθιά κατανόηση και γνώση του περιβάλλοντος, αλλά και του ίδιου του οργανισμού, καθώς και η έγκαιρη και ουσιαστική πληροφόρηση, που επιτυγχάνεται με τα συστήματα επιχειρηματικής ευφυΐας. Οι λύσεις αυτές δεν είναι απλά ένα πληροφοριακό σύστημα, αλλά συνθέτουν τη διαδικασία λήψης χρήσιμων πληροφοριών από τα δεδομένα (οικονομικά, πωλήσεων, αποθεμάτων, παραγωγής κτλ.) υποστηρίζοντας τη διοίκηση ή τα στελέχη του οργανισμού στις αποφάσεις τους αλλά και διαμόρφωσης των διαδικασιών και των εργαλείων του οργανισμού.
Οι εταιρείες χρησιμοποιούν πολύ χρόνο στο να ετοιμάσουν τα δεδομένα και τις οικονομικές αναφορές και πολύ λιγότερο χρόνο για να τα αναλύσουν και να τα αναθεωρήσουν. Αυτό προκαλεί αποκοπή της δράσης στην διαδικασία λήψης απόφασης. Αντίθετα με τη χρήση λύσεων επιχειρηματικής ευφυίας υπάρχει αρκετός χρόνος για την ανάλυση, αναθεώρηση και για τη δράση. Επίσης, τα συναλλακτικά δεδομένα είναι χρήσιμα στο να δείχνουν σε ένα οργανισμό το τι συμβαίνει, όχι όμως στο να δείξουν γιατί κάτι συμβαίνει και κυρίως για να προβλέψουν μελλοντικά την απόδοση.
Η αγορά συστημάτων επιχειρηματικής ευφυΐας στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία ανθεί. Μάλιστα κατατάσσεται στις κορυφαίες επενδύσεις μέσα σε έναν οργανισμό (όχι μόνο για τα τμήματα πληροφορικής). Παρόλο' αυτά λίγοι εργαζόμενοι τελικά απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα των εν λόγω συστημάτων. Συχνά η διοίκηση διαμαρτύρεται για υπερπληροφόρηση, άλλες φορές για την αδυναμία λήψης των κατάλληλων πληροφοριών, το τμήμα πληροφορικής για την έλλειψη υποστήριξης από την ηγεσία και τελικά οι απλοί χρήστες για το ότι δεν έχουν την απαραίτητη επιχειρηματική ευφυΐα. Σαν τεχνολογία η χρήση BI εφαρμογών παραμένει περιορισμένη με σημαντικό ανεκμετάλλευτο δυναμικό.
Σκοπός της εργασίας είναι να αναδειχτεί η σημασία των συστημάτων επιχειρηματικής ευφυΐας, τα οφέλη που μπορεί να προσδώσει στο οργανισμό και η αναφορά όλων των απαραίτητων συστατικών ή κινδύνων έτσι ώστε η υλοποίηση να γίνει απόλυτα επιτυχημένη. Τέλος, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα επιχειρηματικής ευφυΐας (Targit Decision Suite) θα κατασκευαστούν αναλύσεις και δείκτες σαν παράδειγμα, για εταιρεία παραγωγής και εμπορίας ενδυμάτων.