Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου της τσιμεντοβιομηχανίας στην Ελλάδα
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Αποδοτικότητα ; Ρευστότητα ; Κεφαλαιακή διάρθρωση ; Αποτελεσματικότητα ; Ταμειακές ροέςΠερίληψη
Στην παρούσα εργασία λαμβάνει χώρα η ανάλυση λογιστικών δύο εταιρειών του κλάδου των τσιμέντων, οι οποίες αποτελούν τις μεγαλύτερες του κλάδου, με βάση τον κύκλο εργασιών τους Οι υπό εξέταση εταιρείες είναι οι εξής: ΤΙΤΑΝ και ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ. O αντικειμενικός σκοπός της εργασίας είναι η αποτύπωση της χρηματοοικονομικής τους κατάστασης, καθώς και του κλάδου εν συνεχεία, για τη χρονική περίοδο 2013-2017.
Η μεθοδολογία που ακολουθείται περιλαμβάνει την ανίχνευση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος με την ανάλυση της διεθνούς και της ελληνικής οικονομίας και στη συνέχεια την αποτύπωση του μικροοικονομικού περιβάλλοντος με την ανάλυση του κλάδου των κατασκευών. Τέλος, πραγματοποιείται η ανάλυση λογιστικών καταστάσεων των εξεταζόμενων εταιρειών για την επίτευξη του αντικειμενικού σκοπού.
Η ελληνική οικονομία, από το 2008, βρίσκεται σε υφεσιακή τροχιά η οποία ανακόπηκε το 2014, αλλά ωστόσο συνεχίστηκε για το επόμενο έτος. Χαρακτηριστικό του μεγέθους της οικονομικής κρίσης αποτελεί η σωρευτική υποχώρηση του AEΠ που σε ποσοστό ξεπερνά το 25%, για την εξαετία 2008-2013. Το ποσοστό του ΑΕΠ σημείωσε άνοδο κατά 0,7% για το 2014 και το πρώτο εννεάμηνο του 2015 μειώθηκε στο 0,1%. Ο ρυθμός πληθωρισμού στην Ελλάδα, για την πενταετία 2011-2015, παρουσιάζει αποπληθωριστικές τάσεις τα δυο πρώτα χρόνια και στη συνέχεια καταγράφεται αρνητικός πληθωρισμός φτάνοντας το -2,7% για το 2015. Το ποσοστό ανεργίας της Ελλάδας βρίσκεται σε ανησυχητικά επίπεδα καταγράφοντας τις μεγαλύτερες τιμές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το έτος 2015 να μειώνεται στο 25,1%. Ο κλάδος των τσιμέντων για την εν λόγω πενταετία χαρακτηρίζεται από μεγάλη συρρίκνωση και σημαντικές απώλειες, λόγω του επιβαρυμένου μακροοικονομικού περιβάλλοντος