Μελέτη απόδοσης της εξωτερίκευσης των λειτουργιών logistics μιας εταιρείας – οργανισμού και ποσοτική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων προς λήψη απόφασης
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Logistics ; Outsourcing ; Third party logistics ; Εφοδιαστική αλυσίδαΠερίληψη
Η ευρεία ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και η ραγδαία πρόοδος της τεχνολογίας έχουν καταστήσει την εξειδίκευση ως τον πολλαπλασιαστή ισχύος κάθε επιτυχημένης οικονομικής οντότητας. Προκειμένου μία επιχείρηση να επικρατήσει στον κλάδο της, αναγκαιεί μεν σε πρώτο χρόνο να εξασφαλίσει την ποιότητα του προϊόντος ή της παρεχόμενης υπηρεσίας, αλλά με τη μέγιστη δυνατή αμεσότητα, πρέπει να κινηθεί στρατηγικά για τον χειρισμό των λειτουργιών εκείνων που, λόγω του αντικειμένου της, αδυνατεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά με δικούς της πόρους.
Όλες οι σύγχρονες έρευνες υποδεικνύουν, ότι οι λειτουργίες, στις οποίες εμφαίνεται να νοσεί η πλειονότητα των σύγχρονων επιχειρήσεων, περιστρέφονται γύρω από τον κλάδο των Logistics. Τη διαδικασία διερεύνησης αποτελεσματικής λύσης και τον καθορισμό εφαρμόσιμης επιστημονικής μεθόδου προς αυτή, πραγματεύεται η παρούσα εργασία.
Προκειμένου, ωστόσο, να καταστεί ο αναγνώστης κοινωνός των σύγχρονων επιχειρηματικών μεθόδων, εφαρμόζεται η ανάπτυξη του θέματος, στο πλαίσιο παραγωγικού λογισμού, από τις γενικές αρχές που διέπουν το φαινόμενο, προς τον καθορισμό των ειδικών συνθηκών που χαρακτηρίζουν την επίλυση. Τοιουτοτρόπως, η ανάλυση ξεκινάει με τον καθορισμό των εννοιών της σύγχρονης αλυσίδας εφοδιασμού και των Logistics, ενώ παράλληλα πραγματοποιείται εκτεταμένη μνεία στοιχείων τα οποία απαρτίζουν τις έννοιες αυτές.
Συνεχίζοντας την θεωρητική τοποθέτηση και την αποσαφήνιση των όρων επί των οποίων στηρίζεται η εν λόγω έρευνα, παρατίθεται η έννοια του outsourcing. Η έκταση της ανάλυσης χαρακτηρίζεται τόσο από τον ορισμό του φαινομένου – μεθόδου, που, όπως θα δούμε, περιλαμβάνει την παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών από κάποιον εξωτερικό πάροχο, όσο και από τις διαδικασίες εφαρμογής του σε συνδυασμό με την ευρεία ανάλυση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τοποθέτηση αυτών εντός της εφοδιαστικής αλυσίδας της επιχείρησης. Κλείνοντας, και προς διευκόλυνση της λήψης απόφασης, παρατίθενται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα από τη χρήση εταιρειών παροχής υπηρεσιών Logistics σε σχέση με την in-house αντιμετώπιση του ζητήματος.
Συγκεκριμενοποιώντας στο αντικείμενο της έρευνας αναλύονται τα στάδια του Logistics outsourcing. Η ανάλυση αυτή περιλαμβάνει την τεχνοτροπία που δύναται να καταστήσει τελεσφόρο το όλο εγχείρημα και περιλαμβάνει λεπτομερώς τα βήματα από την ανάλυση αναγκαιότητας, την αποσαφήνιση των αναγκαίων προς παροχή υπηρεσιών μέχρι και την δομή του συμβολαίου μεταξύ δικαιοπαρόχου – δικαιοδόχου, αλλά και τους παράγοντες που θα καθορίζουν την αποτελεσματικότητα της τρέχουσας συνεργασίας.
Έχοντας θέσει το πλήρες ακαδημαϊκό υπόβαθρο αλλά και για την περαιτέρω εξαγωγή συμπερασμάτων, παρατίθενται δύο χαρακτηριστικά case studies. Η δομή και η ανάπτυξη αυτών βασίζεται στην επίτευξη της αντικειμενική αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας της υπό εξέτασης μεθόδου.
Προς ολοκλήρωση της εργασίας και στο πλαίσιο εξαγωγής συμπερασμάτων, πραγματοποιείται η ανάλυση των σύγχρονων τάσεων που διέπουν τον κλάδο του Logistics outsourcing με παράλληλη υποστηρικτική θεώρηση των γεγονότων που τις χαρακτηρίζουν, ενώ κλείνοντας, πραγματοποιείται η συμπερασματική παράθεσή τους διαμορφωμένη συμφώνως των προτύπων της σύγχρονης οικονομικής αντιμετώπισης.