Διερεύνηση της σχέσης ανεργίας και πληθωρισμού για επιλεγμένες χώρες της ΕΕ
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Εθνικοί λογαριασμοί ; Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ; Ανεργία ; Πληθωρισμός ; Υπερπληθωρισμός ; Καμπύλη PhillipsΠερίληψη
Η σχέση ανάμεσα στην ανεργία και τον πληθωρισμό, είναι ένα θέμα που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των οικονομολόγων τα τελευταία χρόνια, περισσότερο από κάθε άλλη χρονική περίοδο στο παρελθόν, καθώς αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες ανεπτυγμένες οικονομίες. Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ο πληθωρισμός υπήρξε μια σχεδόν μόνιμη κατάσταση των προηγμένων οικονομιών. Επιπλέον, κατά την τελευταία εικοσαετία παρατηρήθηκε το φαινόμενο των ανερχόμενων τιμών με ταυτόχρονη αύξηση της ανεργίας σε μεγάλη έκταση. Μείζονος σημασίας, είναι επομένως, η διερεύνηση του κατά πόσο επηρεάζει η μεταβολή της μιας μεταβλητής την άλλη. Σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι να γίνει μια προσπάθεια για να προσδιοριστεί αν το ένα μέγεθος αιτιάζει το άλλο ή αιτιάζεται από αυτό ή ακόμα αν είναι ανεξάρτητα.
Ειδικότερα, στη παρούσα εργασία, αρχικά παρουσιάζεται ο βασικός οικονομικός δείκτης των εθνικών λογαριασμών, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, οι μέθοδοι υπολογισμού του, η σημαντικότητά του ως δείκτη οικονομικής ευημερίας, καθώς και οι τρόποι μέτρησης του εισοδήματος. Στη συνέχεια, αναπτύσσεται η έννοια της ανεργίας, παραθέτοντας τα είδη της, το φυσικό ποσοστό της, καθώς και το κόστος και τα μέτρα καταπολέμησης του φαινομένου. Κατόπιν, αποσαφηνίζεται η έννοια του πληθωρισμού, αναφέροντας τις λειτουργίες και την ποσοτική θεωρία του χρήματος, τα είδη, τη μέτρηση, το κόστος του πληθωρισμού και τα μέτρα αντιπληθωριστικής πολιτικής. Έπειτα, γίνεται προσπάθεια ερμηνείας της καμπύλης Phillips, καθώς και της βραχυχρόνιας ανταλλακτικής σχέσης μεταξύ πληθωρισμού και ανεργίας.
Ακολούθως, παρουσιάζεται η διαχρονική εξέλιξη της ανεργίας και του πληθωρισμού για την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία, για την περίοδο 1991 – 2017. Παραθέτονται τα ποσοστά των δύο φαινομένων για κάθε έτος της επιλεγμένης περιόδου και κατόπιν αναπτύσσονται συγκεντρωτικά στοιχεία της ανεργίας και του πληθωρισμού, συγκρίνοντας την πορεία τους από έτος σε έτος και από χώρα σε χώρα. Τέλος, με την μέθοδο της ανάλυσης της παλινδρόμησης, παραθέτονται τα αποτελέσματα της εφαρμογής της σε καθεμία από τις υπό μελέτη χώρες. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν, δείχνουν ότι η σχέση των δύο μεταβλητών, διαφέρει από χώρα σε χώρα.