Βελτιστοποίηση προγραμματισμού εργασιών συντήρησης δικτύων μέσης πίεσης φυσικού αερίου
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Διανομή φυσικού αερίου ; Προληπτική συντήρηση ; Καθοδική προστασία ; Δίκτυα ; Μετρήσεις ; Ανάλυση ; Τηλεμέτρηση ; Δείκτες κινδύνου ; Έλεγχος μόνωσηςΠερίληψη
Η παρούσα διπλωματική εργασία ασχολήθηκε με έναν από τους πλέον ανερχόμενους κλάδους ενέργειας τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Ελληνική Επικράτεια αυτόν του Φυσικού Αερίου.
Η ανάπτυξη του κλάδου στη χώρα μας, τα τελευταία είκοσι έτη και η διείσδυσή του, τόσο σε οικιακή όσο και σε βιομηχανική χρήση, την τελευταία δεκαετία έχει δημιουργήσει την ανάγκη για υψηλό επίπεδο ασφαλούς και αέναης λειτουργίας από την Εταιρία Διανομής Αερίου που διαχειρίζεται τα δίκτυά του.
Με αυξημένη την απαίτηση προληπτικής συντήρησης, για την επίτευξη του ζητούμενου επιπέδου λειτουργίας, αναζητήθηκαν νέα μοντέλα και εργαλεία που θα αποφέρουν την υψηλότερη απόδοση, καλύπτοντας πάντα τις ισχύουσες νομικές απαιτήσεις με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Το κόστος προληπτικής συντήρησης δε, σε εταιρίες τέτοιου είδους, τα έσοδα των οποίων προέρχονται από τα τέλη διέλευσης και την ισχύουσα κατά περίοδο ταρίφα, αποτελεί το βασικό τους έξοδο.
Έγινε παρουσίαση του χαλύβδινου δικτύου Μέσης Πίεσης (19 bar) της Εταιρίας Διανομής Αερίου, μήκους 320 χλμ περίπου, το οποίο τροφοδοτεί σταθμούς μέτρησης και ρύθμισης της πίεσης, υπεύθυνους για την τροφοδοσία τόσο των οικιακών (Β2C) όσο και των βιομηχανικών (B2B) πελατών.
Παρουσιάστηκε επίσης η μεθοδολογία προγραμματισμού προληπτικής συντήρησης του δικτύου και ειδικότερα ο έλεγχος των συστημάτων έναντι της εξωτερικής και εσωτερικής διάβρωσης (Καθοδική Προστασία), ο υφιστάμενος τρόπος λήψης και αξιολόγησης των μετρήσεων αυτών καθώς και οι έως τώρα διορθωτικές ενέργειες.
Στη συνέχεια, με γνώμονα πάντα την πλήρωση των απαιτήσεων του νόμου, ερευνήθηκαν οι απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες με την χρήση νέων τεχνολογιών όπως: συστήματα τηλεμέτρησης και ενσωμάτωση των μετρήσεων σε ειδική πλατφόρμα αποθήκευσης και επεξεργασίας αυτών, εκπόνηση ειδικών μελετών επί του προσδιορισμού του δείκτη κινδύνου των δικτύων, εφαρμογή ελέγχων της εξωτερικής μόνωσης με ειδικές σύγχρονες επαγωγικές μεθόδους, οι οποίες δεν απαιτούν καμία εκσκαφή ή επιπλέον εργασία.
Τέλος παρουσιάστηκαν τα οφέλη των ενεργειών αυτών τόσο από άποψη κόστους όσο και ποιότητας αποτελέσματος.