Μελέτη του ρόλου των γενοσήμων στην Ελλάδα
A study of the role of generic drugs in Greece
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Γενόσημα ; Γενόσημα φάρμακα ; Έρευνα και ανάπτυξη ; Φαρμακοβιομηχανία ; Φάρμακα ; ΥγείαΠερίληψη
Τα γενόσημα φάρμακα κατέχουν ενεργή θέση στην αγορά του φαρμάκου τα τελευταία χρόνια, παρ’ όλα αυτά το εύρος αξιοποίησης τους διαφέρει σε Ελλάδα και άλλες χώρες του εξωτερικού. Τις τελευταίες δεκαετίες οι έρευνες γύρω από τα γενόσημα φάρμακα αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν την πρόοδο και ανάπτυξη της βιομηχανίας των γενοσήμων με σκοπό τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα πρωτότυπα φάρμακα έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από τα γενόσημα τα τελευταία σαράντα χρόνια, ενώ η Ελλάδα θέτει τα γενόσημα, ‘φάρμακα υπό αμφισβήτηση’, βάσει αντιλήψεων των καταναλωτών. Σκοπός της εργασίας αυτής είναι ο προσδιορισμός του ρόλου των γενόσημων φαρμάκων στην Ελλάδα. Αρχικά, πραγματοποιείται εισαγωγή στο φαρμακευτικό κλάδο, αναλύοντας τα χαρακτηριστικά του καθώς και το μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της ΕΕ . Αναλύονται οι μέθοδοι τιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων καθώς και η φαρμακευτική δαπάνη στην εγχώρια αγορά. Διερευνώνται οι παράγοντες που επηρεάζουν τη στάση των καταναλωτών ως προς τα γενόσημα και η θέση που κατέχουν σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο στην αγορά της Ελλάδας, σε σύγκριση με άλλες χώρες του κόσμου. Κλείνοντας, διεξάγεται SWOT ανάλυση, παρουσιάζοντας τις ευκαιρίες καθώς και τις απειλές που προκύπτουν στο περιβάλλον της αγοράς φαρμάκου όσον αφορά τα γενόσημα φάρμακα καθώς και το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα.
Τα συμπεράσματα που σημειώθηκαν φανερώνουν την ελλιπή ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού τόσο από τα Μ.Μ.Ε, τους επαγγελματίες υγείας αλλά και το διαδίκτυο με αποτέλεσμα την ενίσχυση της πεποίθησης ότι τα γενόσημα φάρμακα δεν είναι το ίδιο ασφαλή, αξιόπιστα και αποτελεσματικά ως προς την αντιμετώπιση ασθενειών, παρ’ όλα ταύτα συμφωνούν ότι συντελούν στη μείωση της ιατρικής δαπάνης της Ελλάδας. Τέλος, προτείνονται μέτρα αντιμετώπισης για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης μέσα από εκστρατείες και καμπάνιες ενημέρωσης αλλά και εφαρμογή τακτικών για την βέλτιστη αξιοποίηση των γενοσήμων φαρμάκων.