Προβλήματα αιχμής στη δημόσια διοίκηση: η περίπτωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας
Critical issues in public administration: the case of primary health care
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ; Μοντέλο πρόβλεψης ζήτησης υπηρεσιών υγείας ; Primary health care ; Health demand modelΠερίληψη
Η παρούσα διατριβή παρουσιάζει προβλήματα που έχουν επισημανθεί αναφορικά με τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του ελληνικού συστήματος παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) και υποδεικνύει λύσεις για την αντιμετώπιση των εξής προβλημάτων που έχουν επισημανθεί σε οργανωτικό επίπεδο:
o Η εκτίμηση των αναγκών υγείας των Ελλήνων πολιτών και κατ' επέκταση η πρόβλεψη (με βάση ιστορικά δεδομένα) της ζήτησης για υπηρεσίες υγείας.
o Η άνιση κατανομή του προσωπικού στις υπηρεσίες υγείας ανά την Ελληνική Επικράτεια.
o Η έλλειψη εφαρμογής προγραμμάτων προληπτικού ελέγχου.
Στο πρώτο κεφάλαιο αναφέρονται ο σκοπός και οι επιμέρους στόχοι της διατριβής. Προσδιορίζονται τα ερευνητικά ερωτήματα και οι βασικές χρησιμοποιούμενες βάσεις δεδομένων και παρουσιάζεται η μεθοδολογία της έρευνας.
Το δεύτερο κεφάλαιο περιλαμβάνει βιβλιογραφική ανασκόπηση και λεπτομερή παρουσίαση της βασικής θεωρητικής προσέγγισης. Καταγράφονται ζητήματα που σχετίζονται με την οργάνωση και λειτουργία του συστήματος της Π.Φ.Υ. και απασχόλησαν την εγχώρια και διεθνή βιβλιογραφία.
Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζει τη μεθοδολογία που υιοθετήθηκε και τα αποτελέσματα της εμπειρικής έρευνας. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται και αναλύονται τα εξής ευρήματα:
• Πραγματοποιείται αξιολόγηση της πρόσβασης στην Π.Φ.Υ. και της κατανομής των ιατρών ανά κάτοικο.
• Παρουσιάζονται τα ποσά συμμετοχής του ασθενούς στο κόστος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε σύγκριση με το μέσο μισθό σε επιλεγμένες χώρες.
• Πραγματοποιείται σύγκριση ανάμεσα στις μεθόδους αμοιβής των ιατρών και το μέσο μισθό.
• Παρουσιάζονται οι δείκτες διαθεσιμότητας ακτινολογικών και διαγνωστικών εργαστηριακών εγκαταστάσεων στους γενικούς ιατρούς σε σχέση με τον αριθμό των ιατρών.
• Πραγματοποιείται συγκριτική ανάλυση των χωρών που παρουσιάζουν ως κριτήριο επιλογής της χρηματοδότησης της κατ’οίκον νοσηλείας το εισόδημα των δικαιούχων σε σχέση με το εισόδημα του μέσου συνταξιούχου.
• Αναλύεται η ζήτηση για υπηρεσίες Π.Φ.Υ. στην Ελλάδα, καθώς και οι προσδιοριστικοί παράγοντες που την επηρεάζουν.
• Υπολογίζεται ο χρόνος εξυπηρέτησης των ασθενών στις Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Πραγματοποιήθηκε έρευνα για τη χρονική περίοδο 01/12/2017-31/12/2017 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα eRDV, που σχετίζεται με τον προγραμματισμό ενός ραντεβού σε γενικό ιατρό ή παθολόγο για τακτικό ραντεβού στο Εθνικό Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.) ή στο Κέντρο Πρωτοβάθμιας Υγείας (Κεντρικό Υγείας).
• Παρουσιάζεται η κατανομή των γενικών ιατρών ανά κάτοικο σε επίπεδο Δήμου αλλά και ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο του Δήμου. Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκε η κατανομή των γενικών ιατρών με τις εξής μεθόδους: α) βάση τη χρήση υπηρεσιών υγείας, β) την εφαρμογή του θεσμού gatekeeping, γ) η εγγύτητα των υπηρεσιών στον τόπο κατοικίας.
• Παρουσιάζεται η ανάπτυξη προληπτικών ιατρικών δράσεων και υπολογίζεται ο συνολικός αριθμός του προσωπικού που απαιτείται για την παροχή συμβουλών στον πληθυσμό της χώρας για σωστή διατροφή και την παύση του καπνίσματος
• Προσδιορίζεται ο συνολικός αριθμός των παραπομπών για προσυπτωματικό έλεγχο καρκίνων που απαιτούνται για το συνολικό πληθυσμό της χώρας για ένα έτος.
Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα και οι προτάσεις σχετικά με την αποτελεσματική λειτουργία του δημόσιου συστήματος Π.Φ.Υ..