Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: χρηματοοικονομική ανάλυση με αριθμοδείκτες για την περίοδο 2008-2013
Master Thesis
Συγγραφέας
Παπαδάκης, Θεόδωρος
Ημερομηνία
2019-07-18Επιβλέπων
Παπαναστασόπουλος, ΓεώργιοςΠροβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Χρηματοοικονομική ανάλυση ; Αριθμοδείκτες ; Κατασκευαστικός κλάδος ; Οικονομικές καταστάσεις ; ΠροβλέψειςΠερίληψη
Η κρίση στον Κλάδο των Κατασκευών είναι ιδιαιτέρως έντονη και ελλοχεύει ο κίνδυνος να αποκτήσει μόνιμες συνέπειες. Η κρίση αυτή υπογραμμίζεται από τις πολύ σοβαρές απώλειες που κατέγραψαν πολλές κατασκευαστικές επιχειρήσεις σε όλα τα χρηματοοικονομικά τους μεγέθη, γεγονός που συνετέλεσε και σε κρίση της βιωσιμότητάς τους. Τα αποτελέσματα της ως άνω υφισταμένης κατάστασης εντοπίζονται και στον κλάδο της αγοράς ακινήτων και κυρίως στις ιδιωτικές κατοικίες των οποίων η αντικειμενική αξία μειώθηκε σημαντικά. Οι προβλέψεις για την πορεία ολόκληρου του κατασκευαστικού κλάδου είναι δυσοίωνες καθώς ολοένα και περισσότερες αρνητικές εξελίξεις και γεγονότα επηρεάζουν έντονα και την ελληνική οικονομία.
Κατά τη χρονική περίοδο 2008-2013 η οικονομική κρίση σταδιακά κορυφώνεται πλήττοντας κάθε τομέα επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Εξαίρεση στην δυσμενή αυτή οικονομική πραγματικότητα δεν κατάφερε να αποτελέσει ο Κατασκευαστικός Κλάδος στη χώρα μας εμφανίζοντας σημαντική ζημία. Ο Όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, επιχείρηση που επλήγη ομοίως από την κρίση αυτή, συνιστά κεφαλίδα του κατασκευαστικού κλάδου αλλά παράλληλα το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να εξαχθούν χρήσιμα και ασφαλή συμπεράσματα για τη πορεία του συνόλου του κλάδου την περίοδο της οικονομικής αστάθειας.
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η χρηματοοικονομική ανάλυση του Ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ με τη χρήση αριθμοδεικτών. Στα κεφάλαια που ακολουθούν παρουσιάζεται κλαδική μελέτη και παρουσίαση τόσο του Ομίλου όσο και διαφόρων ανταγωνιστικών εταιρειών του κλάδου. Εν συνεχεία, εξετάζονται και ερμηνεύονται οι δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ (Ισολογισμός, Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσεως) μέσω των βασικών αριθμοδεικτών ρευστότητας, δραστηριότητας, αποδοτικότητας και διάρθρωσης των κεφαλαίων.
Ειδικότερα, για το κομμάτι της χρηματοοικονομικής ανάλυσης, εφαρμόζεται η διαστρωματική μέθοδος ανάλυσης λογιστικών καταστάσεων με τον υπολογισμό αριθμοδεικτών και την χρήση λογισμικών προγραμμάτων (Excel) για την επεξεργασία των αποτελεσμάτων. Τέλος παρατίθενται τα συμπεράσματα που εξάγονται από την ανάλυση αυτή συνοδευόμενα από προτάσεις που θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα του Ομίλου στο εγγύς μέλλον.