Κρίση και οικονομική αβεβαιότητα στην Ελλάδα
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Οικονομική κρίση ; Ανεργία ; Πληθωρισμός ; Αβεβαιότητα άσκησης οικονομικής πολιτικής ; Οικονομική αβεβαιότηταΠερίληψη
Κατά τα τελευταία δέκα έτη η χώρα μας αντιμετωπίζει τις καταστροφικές συνέπειες της σύγχρονης και παγκοσμίου βεληνεκούς οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Στα πλαίσια της παρούσας διπλωματικής εργασίας, εμβαθύνουμε στον βαθμό επιρροής μίας σειράς μεταβλητών άμεσα συνυφασμένων με την οικονομική κρίση. Αναλυτικότερα, αντλούνται στοιχεία τα οποία αφορούν το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του έτους 1999 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του έτους 2018, σε τριμηνιαία βάση, αναφορικά με τους δείκτες EU, EPU, τον ρυθμό μεταβολής της ανεργίας (LevelofUnemployment) στην χώρα μας και το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ (GDPGrowth). Εν συνεχεία εξετάζεται ο βαθμός της συσχέτισης και επιρροής του ρυθμού μεταβολής της ανεργίας και το ΑΕΠ από τους δείκτες EU και EPU.
Στο σημείο αυτό τονίζεται πως αφενός η αβεβαιότητα για την χάραξη οικονομικής πολιτικής (EPU) και αφετέρου η οικονομική αβεβαιότητα (EU) είναι δύο παράγοντες οι οποίοι καθίστανται άμεσα συνυφασμένοι με την πρόσφατη οικονομική κρίση και μάλιστα αμφότεροι έχουν σημειώσει αύξηση κατόπιν του ξεσπάσματος της κρίσης στην χώρα μας.
Εκ του πρακτικού σκέλους της παρούσας διπλωματικής εργασίας διαπιστώνεται πως εμφανίζεται υψηλή συσχέτιση μεταξύ του δείκτη EPUμε τον ρυθμό μεταβολής της ανεργίας, τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ, αλλά και με τις μεταβλητές LEVELOFUNEMPLOYMENTt-1 και GDPGROWTHt-1. Υψηλή συσχέτιση με τον δείκτη EUεμφανίζουν μόνο οι δύο μεταβλητές LEVELOFUNEMPLOYMENTt-1 και το GDPGROWTHt-1. Μάλιστα, όσο αυξάνεται ο ρυθμός μεταβολής της ανεργίας, τόσο αυξάνεται και ο δείκτης EPU και το αντίστροφο. Η ίδια ανάλογη σχέση ισχύει και για το LEVELOFUNEMPLOYMENTt-1 τόσο αναφορικά με τον δείκτη EPU όσο και αναφορικά με τον δείκτη EU. Αναφορικά με τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ, όσο αυτός αυξάνεται θετικά, τόσο μειώνονται τα επίπεδα του δείκτη EPU και το αντίστροφο. Η ίδια αντιστρόφως ανάλογη σχέση ισχύει και για το GDPGROWTHt-1 τόσο αναφορικά με τον δείκτη EPU όσο και αναφορικά με τον δείκτη EU.