Αδιαφάνεια τραπεζών και χειραγώγηση κερδών
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Αδιαφάνεια τραπεζών ; Χειραγώγηση κερδών ; Ζημιές απομειώσεως ; Λογιστική αξιοπιστία ; Προβλέψεις ζημιών από δάνεια ; Διαχείριση κερδών ; Εξομάλυνση κερδώνΠερίληψη
Η παρούσα διπλωματική εργασία μελετά την αδιαφάνεια των τραπεζών και την χειραγώγηση των κερδών. Σύμφωνα με την βιβλιογραφία, διαπιστώνουμε ότι οι ζημίες απομειώσεως χρησιμοποιούνται για την χειραγώγηση των οικονομικών καταστάσεων της τραπέζης. Επιπλέον, εκτός από την ανάλυση της εξομάλυνσης των κερδών μέσω των προβλέψεων απομειώσεως, προσθέτουμε στο υπόδειγμα μας και το μέτρο της αδιαφάνειας η οποία μετράται από την λογιστική αξιοπιστία των οικονομικών καταστάσεων.
Τα δεδομένα της μελέτης αφορούν 64 Ευρωπαϊκές τράπεζες για την περίοδο 1998 – 2017. Η ανάλυση γίνεται σε τρεις περιόδους: πριν την χρηματοοικονομική κρίση (1998 – 2007), μετά την χρηματοοικονομική κρίση (2010 – 2017) και στο σύνολο αυτών των δύο περιόδων (1998 – 2010). Η βασική μεταβλητή για την μέτρηση της χειραγώγησης των κερδών είναι το EBTP (κέρδη προ φόρων και προβλέψεων) και η μεταβλητή για την αδιαφάνεια των τραπεζών ορίζεται το DISCLOSURE (αριθμός σελίδων σε ετήσιες οικονομικές καταστάσεις τραπεζών).
Τα αποτελέσματα της έρευνας της συνολικής περίοδο (1998 – 2017) δείχνουν μια ισχυρή αρνητική σχέση μεταξύ των κερδών και των προβλέψεων το οποίο υποδηλώνει ότι οι τράπεζες του δείγματος μας δεν χρησιμοποιούν τις προβλέψεις ζημιών από δάνεια για την διαχείριση των κερδών τους. Παράλληλα, η θετική σχέση του δείκτη της αδιαφάνειας και των προβλέψεων, υποδηλώνει ότι υπάρχουν ευκαιρίες για χειραγώγηση των κερδών μέσω των προβλέψεων, λόγω της μη λογιστικής αξιοπιστίας των οικονομικών καταστάσεων. Όσον αφορά την περίοδο προ και μετά κρίσης ο συντελεστής των κερδών συμβαδίζει με τα αποτελέσματα της συνολικής περιόδου. Αντίθετα, ο συντελεστής της αδιαφάνειας στην περίοδο προ κρίσης είναι αρνητικός υποδεικνύοντας ότι οι τράπεζες δεν είχαν την δυνατότητα χειραγώγησης των κερδών μέσω των προβλέψεων, ενώ για την περίοδο μετά κρίσης είναι στατιστικά ασήμαντος.