Κρητική διατροφή και ποιοτικός τουρισμός
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Κρητική διατροφή ; Γαστρονομικός τουρισμός ; Διατροφικός τουρισμός ; Πολιτισμικός τουρισμόςΠερίληψη
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο μελέτης την κρητική διατροφή
ως μέσο για την αναβάθμιση και αύξηση του ποιοτικού τουρισμού στην Κρήτη.
Παρατίθενται αρχικά, στοιχεία για την ιστορία της κρητικής διατροφής από τη εποχή
του Μίνωα. Στη συνέχεια επεξηγείται πως η κρητική διατροφή διαχωρίζεται κάτω
από το πρίσμα της μεσογειακής, μέσα από μελέτες που επεξηγούν τα οφέλη της. Κατ’
επέκταση αποσαφηνίζεται η σχέση τουρισμού-πολιτισμού-διατροφής(γαστρονομίας),
όπου καταλήγουμε στην άρρηκτη σύνδεσή τους, αφού η μια συμπληρώνει την άλλη.
Έπειτα επισημαίνονται ποια είναι τα πιστοποιημένα κρητικά προϊόντα και ποιες οι
δράσεις που τελούνται σε τοπικό επίπεδο , αλλά και από τους ξενοδόχους της Κρήτης
για την προώθηση των κρητικών προϊόντων. Στην συνέχεια, παρατίθενται τα
αποτελέσματα της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της
υψηλής τουριστικής περιόδου με διαμοιρασμό ερωτηματολογίων.
Η έρευνα στηρίζεται πάνω σε τρεις βασικές κατευθυντήριες. Πρώτον, κατά πόσο οι
ξενοδοχειακές μονάδες ικανοποιούν τους πελάτες. Δεύτερον, κατά πόσο έχει ενταχθεί
και προωθηθεί η κρητική διατροφή από τα ξενοδοχεία. Και τρίτον κατά ποσό με αυτή
τη δράση επηρεάζεται ο ποιοτικός τουρισμός στην Κρήτη, αυξάνοντας την
ικανοποίηση των πελατών.
Συμπερασματικά λοιπόν, το επίπεδο ικανοποίησης των πελατών είναι υψηλό όπως
επίσης και η προώθηση των κρητικών προϊόντων μέσα στις ξενοδοχειακές μονάδες,
με αποτέλεσμα να αποτελούν πλέον πόλο έλξης για ένα μεγάλο ποσοστό επισκεπτών,
καταλήγοντας έτσι ότι η προβολή της κρητικής διατροφής κερδίζει συνεχώς έδαφος
για την αναβάθμιση και αύξηση, αλλά και παγίωση ενός υψηλού δείκτη ποιοτικής
επισκεψιμότητας στο νησί της Κρήτης.