Καθιστική εργασία και η επίδραση της στη σωματική υγεία των εργαζομένων
Sedentary work and its impact on employees’ physical health
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Σωματική υγεία των εργαζομένων ; Sedentary work ; Employees’ physical health ; Καθιστική εργασίαΠερίληψη
Στη σύγχρονη εποχή η Εργασιακή Υγεία αναμφίβολα ενδιαφέρει ιδιαίτερα τόσο τους εργαζόμενους, τους εργοδότες αλλά και την ίδια την κοινωνία στην οποία δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις. Η προαγωγή της υγείας, σωματικής και ψυχικής στον εργασιακό χώρο, είναι η συντονισμένη προσπάθεια όλων των υπαλλήλων σε οποιοδήποτε διοικητικό επίπεδο κι αν βρίσκονται, να δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες εργασίας για τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας στον χώρο εργασίας.
Η καθιστική εργασία των υπαλλήλων γραφείου, φαίνεται να επηρεάζει σε κάποιο βαθμό, αρνητικά την υγεία τους με την εμφάνιση συμπτωμάτων πόνου οι οποίοι είναι αισθητοί στο σώμα τους. Συγκεκριμένα, είναι οι μυοσκελετικοί πόνοι σε έδαφος μακρόχρονων μυοσκελετικών παθήσεων. Αναμφίβολα, το ιατρικό ιστορικό κάθε ατόμου που εργάζεται πολλές ώρες σε συνδυασμό με τις αρνητικές συνέπειες της πολύωρης καθιστικής εργασίας μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση της υγείας του, το οποίο μπορεί να επηρεάζει αισθητά την συνολική απόδοση και παραγωγικότητα στην άσκηση των εργασιακών του καθηκόντων.
Στην παρούσα εργασία αναλύονται όλοι οι τύποι μυοσκελετικών παθήσεων και των αιτιών που τις προκαλούν, καθώς επίσης παρουσιάζονται τα μέτρα πρόληψης αυτών, με στόχο τον περιορισμό όλων των επιβλαβών συνεπειών στην υγεία των εργαζομένων όπως ορίζει η εργονομία.
Για την καταγραφή και ανάδειξη των κύριων μυοσκελετικών παθήσεων ή άλλων συμπτωμάτων πόνου που εμφανίζει ένας εργαζόμενος στη σημερινή εποχή, μελετήθηκε συνολικά η καθημερινή δραστηριότητα 15 υπαλλήλων γραφείου για 15 ημέρες, μέσω βηματομέτρησης εν ώρα εργασίας. Οι συμμετέχοντες φορούσαν μια ειδική φορητή συσκευή καταγραφής βημάτων και συμπλήρωναν ένα ημερήσιο ημερολόγιο για 15 ημέρες, στο οποίο κατέγραφαν σε ποιο σημείο σώματος ένιωθαν πόνο και σε ποιο βαθμό εντάσεως.
Πιο αναλυτικά, οι εργαζόμενοι που έλαβαν μέρος στα πλαίσια της εν λόγω πτυχιακής εργασίας, φορούσαν τη συσκευή βηματομετρητή, από το πρωί που ξεκινούσαν από την οικία τους έως την επιστροφή σε αυτήν μετά το πέρας της εργασίας τους.
Η βηματομέτρηση κατέγραφε τη συνολική δραστηριότητα του κάθε συμμετέχοντα και συγκεκριμένα μετρούσε με ακρίβεια τις θερμίδες που αυτός έκαιγε καθώς και την απόσταση που διένυε από και προς την εργασία του.
Τα αποτελέσματα της μελέτης στην παρούσα εργασία, σχετικά με τις επιπτώσεις στη σωματική υγεία των υπαλλήλων γραφείου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις επιχειρήσεις ώστε να καταγράψουν τις πιθανές αποκλίσεις τους από τις προδιαγραφές που αναδεικνύει η εργονομία αλλά και να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων τους για ποιοτικότερο εργασιακό περιβάλλον.
Ακόμη, προτείνει λύσεις στους εργοδότες που δίνουν έμφαση στο θετικό αποτέλεσμα και ενδιαφέρονται ουσιαστικά για την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων τους,
παρέχοντας κίνητρα για την ενεργοποίηση των εργαζομένων τους ώστε αυτοί να αισθάνονται υγιείς και δραστήριοι, μεταβλητές που θα αυξήσουν τόσο την παραγωγικότητα και τη συνολική επίδοση των εργαζομένων, αλλά και την απόδοση στην εργασία τους.