Το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα σε σύγκριση με τα συστήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών
The tax system in Greece related to tax systems of other european countries
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Φορολογικό σύστημα ; Ελλάδα ; Ευρώπη ; Φορολογική νομοθεσία ; Συγκριτική αξιολόγησηΠερίληψη
Το 2013 κατατέθηκε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που περιείχε τις διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε.) . Στόχος αυτής της μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος ήταν η δημιουργία ενός δίκαιου αλλά και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος με σκοπό τη διαφάνεια ,την μείωση της παραοικονομίας , της φοροδιαφυγής , της φοροαποφυγής αλλά και την αύξηση των δημόσιων εσόδων ως επιταγή του ανταγωνιστικού διεθνούς περιβάλλοντος.
Απο 01.01.2014 το νέο φορολογικό νομοσχέδιο τέθηκε σε ισχύ με την προσμονή για ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα θέτοντας την χώρα ανταγωνιστική σε σχέση με τις γειτονικές χώρες , αυξάνοντας την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις που μέχρι τότε ακολουθούσαν πτωτική πορεία.
Όλοι γνωρίζουμε οτι ο βασικός στόχος ενός φορολογικού συστήματος είναι αρχικά η είσπραξη των αναγκαίων πόρων για την χρηματοδότηση των δαπανών αλλά και το αίσθημα δικαίου των φορολογουμένων ώστε να έχουμε την μέγιστη δυνατή είσπραξη των φόρων.
Παρά τις προσδοκίες για το νέο φορολογικό σύστημα αυτό παραμένει κοινωνικά άδικο, εξαιρετικά πολύπλοκο και δημοσιονομικά αναποτελεσματικό αφού παρατηρήθηκε αύξηση της άμεσης και της έμμεσης φορολογίας με μεγάλα ποσοστά παραοικονομίας και φοροδιαφυγής ως αποτέλεσμα των ανωτέρω.
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή με θέμα « Το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα σε σύγκριση με τα συστήματα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών», αποσκοπεί στην παρουσίαση του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα με ανάλυση των συντελεστών φορολογίας στα φυσικά και νομικά πρόσωπα, το φορολογικό πλαίσιο που τα διέπει αλλά και τη σύγκριση του με τα φορολογικά συστήματα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον ,στοχεύει στον εντοπισμό των βασικών αλλαγών που πρέπει να πραγματοποιηθούν ώστε η χώρα να προσελκύσει επενδύσεις αλλά και να αυξηθούν τα έσοδα.
Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε βασίστηκε στην βιβλιογραφική μελέτη όπου αναπτύχθηκαν αναλυτικά οι βασικές πτυχές του Ελληνικού φορολογικού συστήματος με τις διατάξεις που ισχύουν σήμερα,ενώ γίνεται αναφορά στις γενικές αρχές των φόρων. Ακόμη λεπτομερής είναι και η παρουσίαση των κύριων χαρακτηριστικών που ισχύουν στα φορολογικά συστήματα της Σλοβακίας και της Αυστρίας.
Επιπροσθέτως, ακολούθησε η συνολική σύγκριση με χρήση πινάκων και διαγραμμάτων των συνολικών εσόδων της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28 ως προς το ΑΕΠ, των φορολογικών συντελεστών αλλά και του ποσοστού της παραοικονομίας ως ποσοστό του ΑΕΠ για όλες τις χώρες της Ε.Ε., καθώς και τα αποτελέσματα της έμμεσης φορολογίας στην Ελλάδα.
Μετά την παραπάνω σύγκριση των αποτελεσμάτων προέκυψαν οι βασικές διαπιστώσεις για το ελληνικό φορολογικό σύστημα καθώς χαρακτηρίζεται από αναποτελεσματικότητα αλλά και τεράστια ποσοστά παραοικονομίας κατατάσσοντας της χώρα πρωταθλητή στην φοροδιαφυγή.
Κλείνοντας ,αναφέρεται η αναποτελεσματικότητα του παρόντος συστήματος και τονίζεται η ανάγκη αναμόρφωσης του, με σκοπό την βελτίωση της συλλογής των δημόσιων εσόδων και την προσέλκυση των πολυπόθητων επενδύσεων καθώς κατατίθενται και προτάσεις που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας μέσω ενός δίκαιου και ανταγωνιστικού συστήματος.