Χρήση συσκευών bluetooth χαμηλής ενέργειας για την καταγραφή και ανάλυση καθημερινών δραστηριοτήτων του χρήστη
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Bluetooth Low Energy (BLE) ; Beacons ; Puck.js ; Android ; Internet of ThingsΠερίληψη
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος Πανεπιστημίου Πειραιώς Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων - Κατεύθυνση Προηγμένα Πληροφοριακά Συστήματα.
Κύριος σκοπός της εργασίας είναι η παρακολούθηση των καθημερινών δραστηριοτήτων του χρήστη στο χώρο όπου εκείνος διαμένει με τη χρήση συσκευών Bluetooth χαμηλής ενέργειας. Τέτοιες συσκευές είναι τα beacons, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί και παρατηρούνται σε πολλούς τομείς, όπως στις μεταφορές, το εμπόριο, την υγειονομική περίθαλψη. Μεταδίδουν το σήμα τους κάθε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο αναγνωρίζεται από άλλες ‘’έξυπνες’’ κινητές συσκευές και έτσι μπορούμε να γνωρίζουμε ποιο beacon είναι κοντά μας. Επίσης χρησιμοποιήθηκε η συσκευή Puck της οικογένειας Espruino με ενσωματωμένους σένσορες για τη επικοινωνία με άλλες συσκευές στο δίκτυο Internet of Things και τη συλλογή δεδομένων θερμοκρασίας, φωτεινότητας όπως και κίνησης.
Η ανάπτυξη της κινητής εφαρμογής έγινε με τη χρήση του περιβάλλοντος Android Studio v3.1.4 το οποίο παρέχει όλα τα εργαλεία για την ανάπτυξη μιας τέτοια εφαρμογής και τις διεπαφές χρήστη αυτής, η πλατφόρμα Cloud Firestore της Firebase ως βάση δεδομένων. Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκε το περιβάλλον Github για version control και continuous integration, όπως και για τη φιλοξενία της διαδικτυαής εφαρμογής.
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε και μία διαδικτυακή εφαρμογή, με σκοπό την εμφάνιση και μελέτη των δεδομένων που συλλέγονται από τις Bluetooth Low Energy/BLE συσκευές - beacons και Puck.js, τα οποία προκύπτουν από τις καθημερινές δραστηριότητες του χρήστη στο χώρο όπου διαμένει.
Μέσω της εφαρμογής τόσο της κινητής (mobile), όσο και της διαδικτυακής ύπαρχει η δυνατότητα της “ζωντανής” παρακολούθησης της δραστηριότητας του χρήστη στις τοποθεσίες όπου έχουν ενσωματωθεί οι συσκευές beacons, ώστε να γνωρίζουμε ανα πάσα στιγμή που βρίσκεται. Η συσκευή Puck χρησιμοποιήθηκε για τη λήψη δεδομένων θερμοκρασίας και φωτεινότητας, καθώς και κίνησης του χρήστη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, όπως και για την ενημέρωση της κατάστασης της υγείας του, καθώς με το πάτημα του κουμπιού του Puck μπορεί να ενημερώσει για το αν νιώθει καλά ή αν βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο χρήστης μπορεί να καταχωρήσει όσες ηλεκτρονικές διευθύνσεις αγαπημένων του προσώπων επιθυμεί, έτσι ώστε πατώντας το κουμπί για να δηλώσει έκτακτη ανάγκη ένα ηλεκτρονικό μήνυμα θα σταλεί στις διευθύνσεις αυτές και τα πρόσωπα θα ενημερωθούν άμεσα για την κατάσταση του.