Τεχνοοικονομική ανάλυση επιλογών ηλεκτροδότησης αυτόνομων νησιωτικών συστημάτων στο πλαίσιο της νέας Ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας
Master Thesis
Συγγραφέας
Μαραγκός - Μπέλμπας, Χρήστος
Ημερομηνία
2018-10Επιβλέπων
Φλάμος, ΑλέξανδροςΠροβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Τεχνοοικονομική ; HOMER ; Energy ; Κυκλάδες ; Μήλος ; 2010/75 ; 2015/2193 ; Ενεργειακή ανάλυση ; ΑΠΕ ; Ηλεκτροδότηση ; Διασύνδεση ; Περιβαλλοντική νομοθεσία ; Ηλεκτρική ; Προσομοίωση ; Αυτόνομο ; Διασυνδεδεμένα ; Νησιά ; Λογισμικό ; Αιολική ενέργεια ; Αιολικά πάρκα ; Ανανεώσιμες πηγές ενέργειαςΠερίληψη
Η νέα Ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία (Οδηγίες 2010/75/ΕΕ και 2015/2193/ΕΕ) για τις Μεγάλες και Μεσαίες Εγκαταστάσεις Καύσης, η οποία είναι ήδη σε ισχύ, επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο ηλεκτροδότησης των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ) τα επόμενα έτη. Σε πολλές περιπτώσεις επιβάλλεται απόσυρση μεγάλου ποσοστού (ή και του συνόλου) των μονάδων που λειτουργούν στα ΜΔΝ ή λήψη πρόσθετων μέτρων για να μπορέσουν να διατηρηθούν σε λειτουργία. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις οι οποίες θα εξασφαλίζουν την ενεργειακή επάρκεια και την ασφάλεια τροφοδότησης των συστημάτων αυτών.
Στόχος της παρούσας διπλωματικής είναι η διερεύνηση της επίπτωσης των Οδηγιών στον τρόπο τροφοδότησης αυτόνομων νησιωτικών συστημάτων και η μελέτη εναλλακτικών επιλογών αυτόνομης ανάπτυξης του συστήματος παραγωγής τους και/ή διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας (ή με γειτονικά αυτόνομα νησιωτικά συστήματα) για τη συμμόρφωση προς αυτές, προτείνοντας τη βέλτιστη λύση η οποία θα λαμβάνει υπόψιν και τις δυνατότητες αξιοποίησης των ΑΠΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, εξετάστηκε η περίπτωση του αυτόνομου συστήματος της Μήλου, όπου με τη χρήση λογισμικού ενεργειακής ανάλυσης πραγματοποιήθηκε τεχνοοικονομική μελέτη, προσομοιάζοντας τη λειτουργία του συστήματος υπό εναλλακτικά σενάρια, με στόχο την επιλογή του οικονομικότερου που θα ικανοποιεί τους τεχνικούς και περιβαλλοντικούς περιορισμούς.
Κατά την παρούσα διπλωματική, αρχικά παρουσιάζονται οι μέχρι στιγμής διασυνδέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και αναλύεται η υφιστάμενη κατάσταση για το σύνολο του Ελλαδικού χώρου. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται συνοπτικά οι διαθέσιμες τεχνολογίες υποβρύχιων διασυνδέσεων και πραγματοποιείται βιβλιογραφική ανασκόπηση των σημαντικότερων μελετών που σχετίζονται με διασυνδέσεις αυτόνομων νησιωτικών συστημάτων. Πραγματοποιείται ανάλυση των διαθέσιμων λογισμικών ενεργειακής ανάλυσης και αναλύονται τα βασικά στοιχεία των οδηγιών της Ε.Ε. περί εκπομπών. Τέλος, παρουσιάζεται η τεχνοοικονομική ανάλυση και συνοψίζονται τα συμπεράσματα.