Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisorΓιαννατσής, Ιωάννης
dc.contributor.authorΤσοτάκης, Ανδρέας
dc.date.accessioned2018-07-02T08:09:58Z
dc.date.available2018-07-02T08:09:58Z
dc.date.issued2018-06
dc.identifier.urihttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/11295
dc.description.abstractΩς επακόλουθο μιας σειράς περιστατικών και σκανδάλων που έχουν ξεσπάσει στον χώρο των τροφίμων, παρουσιάζεται μια αυξανόμενη ανησυχία των καταναλωτών σχετικά με την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων που αγοράζουν. Έτσι, η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων προβλέπεται να παίξει κύριο ρόλο στην άμβλυνση αυτής της ανησυχίας. Στόχος της αποτελεί η δυνατότητα ελέγχου όλων των σταδίων που περνά ένα τρόφιμο για να φτάσει από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή. Για τη δημιουργία μιας αειφόρας αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων για το μέλλον, κύριος παράγοντας θα αποτελέσει η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και η εφαρμογή αυτών σε όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων. Στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή παρουσιάζονται, περιγράφονται και αναλύονται τα κυριότερα τεχνολογικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται σήμερα στις εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων. Στο συγκεκριμένο πόνημα γίνεται αναφορά στις τρέχουσες τεχνολογικές τάσεις και έρευνες που βρίσκουν εφαρμογή στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων. Οι νέες αυτές τεχνολογίες ως κύριο στόχο έχουν τη μείωση του κόστους κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων και τη διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων, μέχρι την τελική τους κατανάλωση. Αυτή η διατριβή έχει σκοπό να ενημερώσει τον αναγνώστη για τα είδη των πιο σύγχρονων τεχνολογιών στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων, καθώς και τον τρόπο εφαρμογής αυτών σε εμπορικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, μέσα από σχετική βιβλιογραφική έρευνα διαφαίνεται μια αυξανόμενη τάση των τεχνολογικών εφαρμογών που έχουν σκοπό την εξασφάλιση της ακεραιότητας των τροφίμων, της ποιότητας τους και τη μείωση των απωλειών τους. Τέλος, γίνεται αναφορά σε τεχνολογικά πεδία που ενδέχεται να απασχολήσουν στο μέλλον τις επιχειρήσεις και την ερευνητική κοινότητα, όπως είναι η πιστοποίηση της γνησιότητας των τροφίμων, η εικονοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού, καθώς και το διαδίκτυο των πραγμάτων.el
dc.format.extent76el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Πειραιώςel
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.titleΣύγχρονες τεχνολογίες στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμωνel
dc.typeMaster Thesisel
dc.contributor.departmentΣχολή Ναυτιλίας και Βιομηχανίας. Tμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Tεχνολογίαςel
dc.description.abstractENAs a consequence of a series of incidents and scandals that have erupted in the food sector, there is an increasing consumer concern about the quality and safety of the food they buy. Thus, the food supply chain is set to play a major role in alleviating this concern. Its goal is to control all stages of a food from producer to consumer. In order to create a sustainable food supply chain for the future, the development of new technologies and their implementation throughout the food supply chain will be a major factor. In this dissertation are presented the main technological tools currently used in food supply chains, described and analyzed. In this thesis, reference is made to the current technological trends and research that are applicable to the food supply chain. These new technologies are primarily aimed at reducing costs along the food supply chain and ensuring the quality and safety of products up until their final consumption. This dissertation aims to inform the reader about the types of most modern technologies in the food supply chain industry, and how they are applied in commercial operations. In addition, a bibliographic research reveals a growing technological trend in applications designed to ensure food integrity, quality, and loss reduction. Finally, reference is made to technological fields that businesses and the research community may be facing in the future, such as certification of food authenticity, virtualization of supply chain and the Internet of Things.el
dc.contributor.masterΒιομηχανική Διοίκηση και Τεχνολογίαel
dc.subject.keywordΤρόφιμαel
dc.subject.keywordΑισθητήρεςel
dc.subject.keywordΔείκτεςel
dc.subject.keywordΕικονοποίησηel
dc.subject.keywordRFIDel
dc.subject.keywordNFCel
dc.subject.keywordOCRel
dc.date.defense2018-06-26


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου διευκρινίζεται διαφορετικά, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πειραιώς
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στείλτε μας τα σχόλιά σας
Created by ELiDOC
Η δημιουργία κι ο εμπλουτισμός του Ιδρυματικού Αποθετηρίου "Διώνη", έγιναν στο πλαίσιο του Έργου «Υπηρεσία Ιδρυματικού Αποθετηρίου και Ψηφιακής Βιβλιοθήκης» της πράξης «Ψηφιακές υπηρεσίες ανοιχτής πρόσβασης της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πειραιώς»