Εκτιμήσεις προμηθευτών / Υπεργολάβων για το σύστημα προμηθειών του δημοσίου
Master Thesis
Συγγραφέας
Κάτσακα, Γεωργία Κ.
Ημερομηνία
2007-01-22Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Προμήθειες -- Αξιολόγηση ; Προμήθειες δημοσίου τομέαΠερίληψη
Η παρούσα εργασία διαπραγματεύεται ένα σημαντικό ζήτημα για την παγκόσμια αγορά, το θέμα των Προμηθειών του Δημοσίου. Ειδικότερα, μέσα από την καταγραφή των εκτιμήσεων των Προμηθευτών/Υπεργολάβων για το σύστημα Κρατικών Προμηθειών, η συγκεκριμένη μελέτη στοχεύει στην καταγραφή όλων εκείνων των προβλημάτων που αποτελούν τροχοπέδη στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος.
Η Εργασία είναι χωρισμένη σε τρία μέρη :
Το Πρώτο Μέρος περιλαμβάνει τα εισαγωγικά που είναι απαραίτητα για την κατανόηση της έννοιας και της λειτουργίας του συστήματος των Δημόσιων Προμηθειών. Συγκεκριμένα, περιγράφεται όλη η διαδικασία από τη στιγμή της προκήρυξης ενός Διαγωνισμού, τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουν οι αρμόδιοι Φορείς καθώς και οι υποψήφιοι Προμηθευτές, μέχρι την κατακύρωση της Προμήθειας, την υπογραφή της Σύμβασης και την εκτέλεσή της.
Στο Δεύτερο Μέρος, επιλέχθηκαν τρεις βασικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε τρεις βασικούς τομείς όσον αφορά στο σύστημα Προμηθειών του Δημοσίου. Στο μέρος αυτό αναλύονται όλες οι εσωτερικές ενέργειες οι οποίες λαμβάνουν χώρα από τη στιγμή της προκήρυξης ενός Διαγωνισμού. Παρουσιάζονται διαγράμματα ροής τα οποία απεικονίζουν το πώς συμμετέχουν οι εν λόγω εταιρείες σε έναν Διαγωνισμό σύναψης Δημοσίων Προμηθειών.
Το Τρίτο και τελευταίο μέρος της μελέτης είναι και το πιο σημαντικό. Για να επιτευχθούν οι στόχοι της εργασίας, δημιουργήθηκε ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν εταιρείες οι οποίες έχουν σεβαστή εμπειρία στο χώρο των Κρατικών Προμηθειών. Οι απαντήσεις τους οδήγησαν στην εξαγωγή σημαντικών συμπερασμάτων όσον αφορά στη λειτουργικότητα του συστήματος Δημόσιων Προμηθειών μιας και από τις απαντήσεις τους έγινε φανερό ότι είναι επιτακτική η εφαρμογή του συστήματος Ηλεκτρονικών Κρατικών Προμηθειών μέσω του οποίου θα υπάρξει καλύτερος συντονισμός των εμπλεκόμενων Φορέων, θα περιοριστούν οι γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες γεγονός το οποίο θα συμβάλει στη μείωση του λειτουργικού κόστους γενικότερα.