Οικονομοτεχνική αξιολόγηση της συμβολής των ERP στα logistics: μελέτη περίπτωσης
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Logistics ; ERP ; SAP ; Εφοδιαστική διαχείρισηΠερίληψη
Εδώ και αρκετά χρόνια όλο και περισσότερες εταιρείες υιοθετούν και χρησιμοποιούν Πληροφοριακά Συστήματα για την καλύτερη και αποδοτικότερη διαχείριση των δραστηριοτήτων τους. Ένα από τα τμήματα του οποίου τις δραστηριότητες επιθυμούν να βελτιστοποιήσουν είναι της Εφοδιαστικής Διαχείρισης (Logistics) το οποίο αποτελεί κρίκο της Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Supply Chain Management). Έτσι οι εμπορικές επιχειρήσεις δίνουν όλο και μεγαλύτερη έμφαση στη διαχείριση της εφοδιαστικής τους αλυσίδας (Logistics). Σκοπός των επιχειρήσεων αυτών αλλά και της πολυεθνικής επιχείρησης που μελετάται είναι η αυξημένη αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα των Logistics ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών με μειωμένο λειτουργικό κόστος. Η εξυπηρέτηση των πελατών προκύπτει όταν τα σωστά εμπορεύματα και η σωστή ποσότητα αυτών παραδίδονται στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή και με τον σωστό τρόπο.
Εταιρείες ανταγωνίζονται, μεταξύ άλλων, και ως προς την ποιότητα αλλά και αποδοτικότητα των Logistics καθώς είναι σημαντικός παράγοντας για την κερδοφορία και ευημερία τους. Στην προσπάθειά τους αυτή αρχίζουν και χρησιμοποιούν όλο και πιο εξελιγμένα εργαλεία και υπολογιστικά συστήματα για την καλύτερη διαχείριση των Logistics. Τα συστήματα Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων (ERP – Enterprise Resource Planning) συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια. Δημιουργήθηκαν ώστε να καλύψουν την ανάγκη των επιχειρήσεων να συνδέσουν όλα τα τμήματα και τις λειτουργίες αυτών μεταξύ τους ώστε να υπάρχει μία ολοκληρωμένη ενιαία βάση δεδομένων (Data Base) που θα είναι άμεσα προσπελάσιμη από οποιονδήποτε μέσα στην εταιρεία.
Το SAP είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα ERP συστήματα και είναι αυτό που χρησιμοποιείται και από την προς μελέτη κατασκευαστική και εμπορική πολυεθνική επιχείρηση (Επιχείρηση). Μέσω αυτού οι διαδικασίες του Logistics όπως οι εισαγωγές, εξαγωγές, παραγγελίες, αποθήκευση, εκτελωνισμοί και επιστροφές γίνονται εύκολα, άμεσα και αποτελεσματικά. Το SAP χρησιμοποιείται από όλα τα τμήματα της Επιχείρησης και δεν είναι αποκλειστικό εργαλείο του Logistics. Έτσι, η σύνδεση του Logistics με όλα τα υπόλοιπα τμήματα είναι συνεχής, γίνεται σε πραγματικό χρόνο και υποστηρίζει μεταξύ άλλων και την άμεση συνεργασία μεταξύ των Logistics, Χρηματοοικονομικού τμήματος και τμήματος Πωλήσεων.